Cukkerberg

Kacsacsőrű emlősök a diabétesz-kezelésben

2018. június 21. - szabari.betti

1_original.jpg

A minap röppent fel a hír, miszerint az Ausztráliában őshonos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítség lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Frank Grützner, német professzor már évek óta az ausztráliai Adelaide-i Egyetem munkatársaként tanulmányozza a különleges megjelenésű tojásrakó emlősök életét.

A professzor és csapata már laboratóriumi körülmények között is előállította a kacsacsőrű emlős egyik hormonját: ez az állat vércukorszintjét szabályozza, de nem csak annak beleiben, hanem mérgében is megtalálható. Az emberek és az állatok beleiben is fellelhető a glukagonszerű-peptid-1 (GLP-1) hormom, amely az inzulintermelést serkenti, így csökkentve a vércukorszintet. A GLP-1 az emberi szervezetben percek alatt lebomlik, így diabétesz esetén ez a rövid stimulus nem elegendő a normoglikéma tartós fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy olyan kezelésre van szükség, amely biztosítja az adott hormon hosszabb életű verzióját, ezzel lehetővé téve az inzulintermelést hosszabb időtartamon keresztül.

Grützner és csapata azt fedezte fel, hogy a kacsacsőrű emlős GLP-1 hormonja olyan mértékben átalakult, hogy ellenállóvá vált az emberi szervezetben jellemző gyors lebomlással szemben. Miután alaposan kielemezték az állatok genetikai térképét, a kutatók arra jutottak, hogy a kacsacsőrű emlős beleiben és mérgében is termelődő GLP-1 hormon funkciói között úgynevezett molekuláris háború dúl.

8bc03e7852cf04082c941614a71063bb.jpg

Az emlősök hímjeinek hátsó lábán sarkantyúk figyelhetők meg, rajtuk kis méregmirigyekkel. Párzási időszakban, a nőstényekért vívott harcok során használják ezeket a sarkantyúkat, és mérgüket, amely egy kutyát is képes elpusztítani. A professzor és társai szerint mivel a GLP-1 hormon az állatok mérgében is megtalálható, az stabilabbá, erősebbé vált, hosszabb ideig képes serkenteni az inzulintermelést. Ez a felfedezés egy új lehetőséget tehet lehetővé a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére. A diabétesz-gondozásban használt gyógyszereknél már ismert a GLP-1 egyik változata, amelyet a mexikói "gila", tehát viperagyík nyálmirigyeiből nyernek ki. Amint sikerül előállítani a kacsacsőrű-hormon mesterséges változatát, Grütznerék beadják azt egy cukorbeteg egérnek...

 

forrás: index.hu , origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr114062785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása