Cukkerberg

Pöttyös Panni az idei Magyarország Tortája Verseny győztese

Üde málna, édes szilva, mákos mandulaliszt a főbb alkotóelemei

2017. augusztus 10. - egyszerelunk
pottyospanni1.jpg
Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg.
Mielőtt bemutatnánk a győztes cukrászt, nézzük csak, milyen ízeket rejt ez a szépséges alkotás.
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg. A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. Az eddig győztes torták között a Pöttyös Panni szénhidrát- és energia tartalma a legalacsonyabb. 
img_0166.JPG
Nem, rossz, igaz? 
Annyira vonzó, nem tudunk betelni a látványával. Egy csajos, friss alkotás született, nem lehet nem észrevenni, és azt kibírni is nehéz, hogy ne kóstoljuk újra és újra. A zsűrizések alatt is mindig ugyanolyan pozitív hatást gyakorolt a döntnökökre. Augusztus 19-én, Budapesten,  a Magyar Ízek utcájában kóstolható először a vendégek számára a Magyarország Tortájával együtt, ami a Balatoni Habos Mogyoró lett. Alkotója Vaslóczki Orsolya, aki 2 évvel ezelőtt a Barackos buboréktortával nyert a cukormentes versenyben. Nagyszerű cukrász mindkét hölgy, akik rekordot is döntöttek, ugyanis először fordult elő a verseny történetében, hogy nő végzett az élen mindkét kategóriában. 
Margit életében nem  csak a torta megalkotása  de a teljes életútja kalandos. A győztes cukrász korábban külkereskedő, olasz-francia szakos bölcsész végzettségű, dolgozott újságíróként, de megállta a helyét nagyvállalatoknál az üzleti életben is. Többszöri pályamódosítás és további tanulmányok után egy olyan kreatív foglalkozásra vágyott, ahol az alkotás öröme mellett a kreáció kézzel fogható. Elvégezte a cukrász szakmunkás iskolát és egy barátnőjével közösen megnyitották a Zazzi Cukrászdát. Azóta rendszeresen bővíti ismereteit franciaországi szakmai továbbképzéseken. 

 pottyospanni3.jpg

Ami a torta történetét illeti, arról a következőket mondta a győztes cukrász: 

"Az Egy Csepp Alapítvány által indított Magyarország Cukormentes Tortájának első győztese, Puszta Laura hobbicukrász keresett meg, hogy szívesen indulna az országos versenyen is a segítségemmel, támogatásommal, hogy olyan tortát alkossunk meg, ami nem csak finom és egészséges, hanem cukrászati szempontok alapján is megállja a helyét. Így vette kezdetét a közös munka. Sokat kellett dolgozni ahhoz, hogy elnyerje végső formáját és ízvilágát a torta, nagyon izgalmas időszak volt számunkra. Miután elkezdtem dolgozni vele, az alkotási folyamat magával ragadott, kizökkentett a mindennapokból, és ez jól esett. Komolyan vágtam bele, és az volt a cél, hogy olyan minőségi finomság legyen a Pöttyös Panni, mint a többi termékünk, melyeket megalkotunk cukrászdánkban.

A torta nevét a külleméről kapta, a díszítés a játékosságot, a torta könnyedségét szimbolizálja, és felidézi a Pöttyös Panni regénysorozat mesebeli hősének felhőtlen kalandjait, melyhez akár kellemes kísérő is lehet ez a finomság.

Szeretsz tortát sütni? Akkor nevezz!

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben is háziversenyt hirdetett, melyre hobbicukrászok nevezhetnek. A beérkezett tortareceptek közül tíz kerül a döntőbe, melyek közül a zsűri kiválasztja a 2017-es verseny győztesét. 

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. SZEPTEMBER 18.

_MG_0128.jpg

Eddigi minden évben megnyaltuk mind a 10 ujjunkat a győztes torták kóstolgatása után. Mi egyre jobban értékeljük a hobbicukrászok műremekeit, ők pedig egyre igényesebb tortákkal készülnek a megmérettetésre. Megkockáztatom, egyik-másik felvenné a versenyt a profi cukrászok kreációival is. De ne menjünk ennyire előre, íme, néhány jó tanács a sikeres versenyzéshez. Gondold ki, milyen tortát szeretnél elkészíteni. Ehhez találsz ajánlott alapanyaglistát honlapunkon. Utána képzeld el, milyen lesz majd a végeredmény, mert ez segít abban, hogy sose add fel. Ezt követi a kísérletezés fázisa, de ne csüggedj, ha a tizedik sem a végleges. Előbb-utóbb összeáll minden. Nagyon fontos az is, hogy figyelj a kalória-, és szénhidrát értékekre, ez a pontozásnál éppolyan fontos, mint az íz és a küllem. Ha kérdésed van, keress minket bátran, dietetikusunk válaszol neked. (haziverseny@egycseppfigyelem.hu)

Legvégül fotózd le alkotásod, és küldd el a képet recepteddel együtt nekünk. Bátorítunk arra, hogy vágj neki, hiszen csak nyerhetsz, nem igaz? :-) Fődíjunk egy Kenwood professzionális konyhai gép.

VERSENYKIÍRÁS HOBBICUKRÁSZOK SZÁMÁRA

süti beállítások módosítása