Fekete-erdei könnyű álom

2017. október 17. - szabari.betti

gyoztestorta.JPG

 

Múlt héten került megrendezésre a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyünk, melynek nyertese Jéga-Szabó Anna recepjte lett.

gyoztes2.JPG

 

Itt olvashatjátok az elkészítést: 

Fekete-erdei könnyű álom

Hozzávalók (12 szelet)

Tészta

  • 1 db L-es tojás (64g)
  • 24 g eritrit
  • 4 g 20-22%- os cukrozatlan holland kakaó
  • 6 g zabpehelyliszt
  • 14 g mandulaliszt
  • 1,5 g szódabikarbóna

Meggyes réteg a tésztán

  • 125 g mirelit meggy

Zselatinmassza előkészítése

  • 15g őrölt zselatin
  • 75g víz

Csokis réteg

  • 30 g 30%-os tejszín + 20g víz
  • 70 g 70%-os kakaótartalmú cukormentes csokoládé
  • 150 g 30%-os tejszín
  • 15 g zselatinmassza

Meggyzselé

  • 175 g mirelit meggy
  • 15 g eritrit
  • 25 g zselatinmassza

Fehércsokis rész

  • 40 g 30%-os tejszín+10g víz
  • 75 g cukormentes fehércsokoládé

0,5 mk vaníliaőrlemény (vagy ½ vaníliarúd kikapart belseje+ héja)

  • 200 g 30%-os tejszín
  • 25 g zselatinmassza

Díszítés

  • 10 g cukormentes 70%-os csokoládé (lereszelve)

Habcsók (30 darabhoz elegendő mennyiség, ebből a tortára kerül 12 db):

  • 1 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • pár csepp citromlé
  • 40 g őrölt eritrit


Elkészítés
A meggyzselé elkészítéséhez a mirelit meggyet felolvasztom, botmixerrel összetöröm. Amikor felforrt, hozzákeverem az eritritet, továbbkeverem a botmixerrel, beleturmixolom a zselatinmasszát. 18 cm átmérőjű formába töltöm, hűtőben (ha van rá lehetőség, akkor fagyasztóban) kidermesztem. A sütőt 200-210 C°-ra előmelegítem. 18-cm- es karikát kibélelem sütőpapírral. A tésztához a tojást beleteszem a keverőtálba, hozzámérem az eritritet, robotgéppel habosra keverem. Közben a tészta „száraz” összetevőit egybemérem, összekeverem, majd óvatosan a felvert eritrites tojáshoz keverem, majd kb. 9-11 perc alatt készre sütöm. Ha megsült, eltávolítom róla a sütőpapírt és letakarom, hogy ne száradjon ki. A meggyet összetöröm botmixerrel, lekvárrá főzöm, még melegen megkenem vele a tortakarikába visszarakott piskótát.
A csokis réteghez apróra töröm a csokit egy magasabb edényben (mérőpohárban). A tejszín és a víz keverékét
felforralom és a csokira öntöm. A csokis tejszínt botmixerrel összekeverem, hozzáadom a zselatinmasszát és tovább botmixerelem, míg egyneművé nem válik. A 150 g tejszínt lágy habbá verem, kézi habverővel elkeverem a csokis masszával. A csokis krémet a meggyes piskótára öntöm, gyorsan belehelyezem a dermedt meggyzselét. Hűtőbe teszem legalább 3 órára. (Fagyasztással gyorsítható a folyamat).
Míg a torta dermed, elkészítem a habcsókot. A sütőt 160 fokra melegítem. A fehérjét robotgéppel elkezdem felverni egy csipet sóval. Amikor habos, először belecsöpögtetem a citromlevet, majd elkezdem apránként hozzáadagolni a porrá őrölt eritritet. Ha kemény a hab, zsákba töltöm, habcsókokat nyomok belőle, beteszem a 160 C fokra előmelegített sütőbe, amin a hőmérsékletet azonnal mérséklem 100 fokra kb. 15 percig, majd még 10 percig a lekapcsolt sütőben szárítom.
Egy 20 cm-es karikát kívülről körbebélelek, a közepébe helyezem a megdermedt csokikrémes piskótát. A víz-tejszín elegyét felteszem forralni, beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is. Magasabb falú edénybe beletöröm a fehércsokit, leöntöm a vaníliás főzettel (rudat kidobom belőle). Botmixerrel összemixelem, hozzáadom a duzzasztott zselatint, egyneművé botmixerelem.
A 200g tejszínt lágy habbá verem és kézi habverővel egybekeverem a fehércsokis masszával. Gyorsan a tortára öntöm, óvatosan megütögetem, hogy a krém egyenletesen terüljön el, körbeölelje a tortát. 6-8 órahosszáig, de
ideális esetben egész éjszaka hűtőben dermesztem.
A megdermedt tortát kivágom a formából. Reszelt csokival az alját óvatosan vékonyan körbepanírozom, majd a
tetejére is szórok vékonyan a csokireszelékből. Ráhelyezem a habcsókokat.

 gyoztes.JPG

A bejegyzés trackback címe:

http://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr713009874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Val Aki 2017.10.22. 19:07:27

Köszönöm a fenti receptet!

A Facebook oldalon írták, hogy "a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján".

Ezért szeretném megkérdezni, hogy a másik két díjazott recept is fent lesz hamarosan a blogon?
Azokat is kíváncsian várom, hogy elkészíthessem.

Előre is köszönöm!

szabari.betti 2017.10.23. 12:26:49

Kedves Val Aki!

Így igaz, hamarosan felkerül a második és harmadik helyezett receptje is oldalunkra!