Múlt héten került megrendezésre a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyünk, melynek nyertese Jéga-Szabó Anna recepjte lett.
Itt olvashatjátok az elkészítést:
Fekete-erdei könnyű álom
Hozzávalók (12 szelet)
Tészta
- 1 db L-es tojás (64g)
- 24 g eritrit
- 4 g 20-22%- os cukrozatlan holland kakaó
- 6 g zabpehelyliszt
- 14 g mandulaliszt
- 1,5 g szódabikarbóna
Meggyes réteg a tésztán
- 125 g mirelit meggy
Zselatinmassza előkészítése
- 15g őrölt zselatin
- 75g víz
Csokis réteg
- 30 g 30%-os tejszín + 20g víz
- 70 g 70%-os kakaótartalmú cukormentes csokoládé
- 150 g 30%-os tejszín
- 15 g zselatinmassza
Meggyzselé
- 175 g mirelit meggy
- 15 g eritrit
- 25 g zselatinmassza
Fehércsokis rész
- 40 g 30%-os tejszín+10g víz
- 75 g cukormentes fehércsokoládé
0,5 mk vaníliaőrlemény (vagy ½ vaníliarúd kikapart belseje+ héja)
- 200 g 30%-os tejszín
- 25 g zselatinmassza
Díszítés
- 10 g cukormentes 70%-os csokoládé (lereszelve)
Habcsók (30 darabhoz elegendő mennyiség, ebből a tortára kerül 12 db):
- 1 tojásfehérje
- 1 csipet só
- pár csepp citromlé
- 40 g őrölt eritrit
Elkészítés
A meggyzselé elkészítéséhez a mirelit meggyet felolvasztom, botmixerrel összetöröm. Amikor felforrt, hozzákeverem az eritritet, továbbkeverem a botmixerrel, beleturmixolom a zselatinmasszát. 18 cm átmérőjű formába töltöm, hűtőben (ha van rá lehetőség, akkor fagyasztóban) kidermesztem. A sütőt 200-210 C°-ra előmelegítem. 18-cm- es karikát kibélelem sütőpapírral. A tésztához a tojást beleteszem a keverőtálba, hozzámérem az eritritet, robotgéppel habosra keverem. Közben a tészta „száraz” összetevőit egybemérem, összekeverem, majd óvatosan a felvert eritrites tojáshoz keverem, majd kb. 9-11 perc alatt készre sütöm. Ha megsült, eltávolítom róla a sütőpapírt és letakarom, hogy ne száradjon ki. A meggyet összetöröm botmixerrel, lekvárrá főzöm, még melegen megkenem vele a tortakarikába visszarakott piskótát.
A csokis réteghez apróra töröm a csokit egy magasabb edényben (mérőpohárban). A tejszín és a víz keverékét
felforralom és a csokira öntöm. A csokis tejszínt botmixerrel összekeverem, hozzáadom a zselatinmasszát és tovább botmixerelem, míg egyneművé nem válik. A 150 g tejszínt lágy habbá verem, kézi habverővel elkeverem a csokis masszával. A csokis krémet a meggyes piskótára öntöm, gyorsan belehelyezem a dermedt meggyzselét. Hűtőbe teszem legalább 3 órára. (Fagyasztással gyorsítható a folyamat).
Míg a torta dermed, elkészítem a habcsókot. A sütőt 160 fokra melegítem. A fehérjét robotgéppel elkezdem felverni egy csipet sóval. Amikor habos, először belecsöpögtetem a citromlevet, majd elkezdem apránként hozzáadagolni a porrá őrölt eritritet. Ha kemény a hab, zsákba töltöm, habcsókokat nyomok belőle, beteszem a 160 C fokra előmelegített sütőbe, amin a hőmérsékletet azonnal mérséklem 100 fokra kb. 15 percig, majd még 10 percig a lekapcsolt sütőben szárítom.
Egy 20 cm-es karikát kívülről körbebélelek, a közepébe helyezem a megdermedt csokikrémes piskótát. A víz-tejszín elegyét felteszem forralni, beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is. Magasabb falú edénybe beletöröm a fehércsokit, leöntöm a vaníliás főzettel (rudat kidobom belőle). Botmixerrel összemixelem, hozzáadom a duzzasztott zselatint, egyneművé botmixerelem.
A 200g tejszínt lágy habbá verem és kézi habverővel egybekeverem a fehércsokis masszával. Gyorsan a tortára öntöm, óvatosan megütögetem, hogy a krém egyenletesen terüljön el, körbeölelje a tortát. 6-8 órahosszáig, de
ideális esetben egész éjszaka hűtőben dermesztem.
A megdermedt tortát kivágom a formából. Reszelt csokival az alját óvatosan vékonyan körbepanírozom, majd a
tetejére is szórok vékonyan a csokireszelékből. Ráhelyezem a habcsókokat.