Cukkerberg

A diabétesz arcai

2017. szeptember 12. - szabari.betti

 

jo.jpg

A "The Faces of Diabetes" egy remek kezdeményezés az amerikai Edward Fiedertől (aki egyébként fotós, és maga is cukorbeteg), amelynek célja kicsit megváltoztatni a társadalom általános hozzáállását a diabétesszel élőkhöz, megszüntetni, vagy legalábbis enyhíteni a túlzó és többnyire sértő tévhiteket, sztereotípiákat, elérni, hogy ne féljenek vagy idegenkedjenek tőlünk. Az alabamai nonprofit szervezet továbbá szeretne támogatást nyújtani a frissen diagnosztizált cukorbetegeknek: az oldalukon 1-es típusú diabéteszesek mesélik el saját sztorijukat és töltik fel portréjukat, megmutatva ezzel az "újaknak", hogy a diabétesz nem halálos ítélet. Például Michelle elmondja, hogy egyszer tamagocsinak nézték a pumpáját, Melissa arról számol be, hogy a cukorbetegsége hatással volt a pályaválasztásra, a 21 éves Kirby pedig évek óta versenyszerűen atletizál diabéteszesen.

A honlapon regisztrálók felvehetik egymással a kapcsolatot, tapasztalatot cserélhetnek, támogathatják egymást. 2017 során az "arcokból" és a történetekből könyv is készül, amellyel inspirálni és egyben edukálni szeretnék az embereket, megmutatni, hogy milyen is igazából az élet cukorbetegen. Ti is bármikor leírhatjátok (ugyan angolul) a saját sztoritokat, ha a "Submit your story" gombra kattintotok.

screen-shot-2015-08-11-at-11_32_01-pm.png

http://thefacesofdiabetes.org/

A könyv egy diplomatémaként indult Edward egyetemi éveinek végén, ekkor a projekt mindössze hat képet és egy videót tartalmazott. Edward saját bevallása szerint cukorbetegségét lassan és küzdelmesen dolgozta fel, épp ezért utolsó mestermunkájában szerette volna összegyűjteni a diabétesz pozitív és humoros oldalait, segítve ezzel az egy cipőben járó sorstársait. Az egyetem után rájött, hogy számára ez nem csak egy diplomamunka, hanem sokkal inkább küldetés, így folytatta a képek és sztorik gyűjtögetését.

A szervezet YouTube-on is elérhető, csatornájukon főként vicces diabétesszel kapcsolatos videókat találhatunk - hiszen a cukorbetegséghez humor kell. Itt van egy ízelítőül: pumpa-problémák éjjel a cukorbeteg táborban :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y23cWRsprzA

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9212822712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása