Cukkerberg

Koszhipotézis

2016. április 20. - kiskatka

Vajon Finnországban miért hatszor magasabb az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása a határ túloldalán található Oroszországhoz képest?

1_103.jpg

A jelenleg elfogadott nézet szerint az 1-es típusú cukorbetegség azért alakul ki, mert a hajlamot genetikailag hordozóknál valamely eddig nem ismert környezeti faktor beindítja az autoimmun folyamatot. Ha genetikailag nem vagy hajlamos és/vagy nem találkozol azzal a fránya nem ismert környezeti faktorral, nem leszel diabos. Egyszerű, mint a fakocka.

De. Adva van két szomszédos ország, Finnország és Oroszország. A határ mentén hasonló a klíma, a környezet, még nagyjából a genetikai háttér is, mégis markáns különbség mutatkozik az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása között: a finn gyerekek hatszor inkább lesznek cukorbetegek, mint orosz kortársaik. Most akkor mi van...?

Tovább

Új táplálkozási ajánlás - az OKOSTÁNYÉR

Elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie - tudósít az MTI.

picture1_1.png

Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Ezért fogalmazott meg az MDOSZ közérthető formában, tányért idéző kördiagramon ábrázolt új táplálkozási ajánlást kifejezetten az egészséges, felnőtt lakosság számára.

Tovább
süti beállítások módosítása