Nem jobb az e-cigi

2016. május 28. - kiskatka

Ahol nem szabad dohányozni, ott május 20-tól elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

_85051757_e-cig_woman_getty.jpg

A május 20-tól hatályos szabályozás szerint tilos elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektromos eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és ötméteres körzetükben. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Tovább

Klinikai vizsgálatban az inzulintabletta

Fázis II vizsgálatban hatásosnak bizonyult az Oramed biotech cég által fejlesztett inzulintabletta.

1_105.jpg

Egy kis izraeli gyógyszercég, az Oramed Pharmaceuticals Inc. a napokban bejelentette: az általuk fejlesztett inzulintabletta fázis II klinikai vizsgálatban szignifikánsan csökkentette az éjszakai vércukorértékeket 2-es típusú cukorbetegek körében.

Tovább

Hasnyálmirigy-átültetés tűfóbia miatt

Tűfóbia miatt végeztek hasnyálmirigy-átültetést (bétasejt beültetést...?) egy cukorbeteg brit nőnél.  

pancreas-transplant-sue-york.jpg

Sue York a hasnyálmirigy-transzplantáció után, boldogan

Az 55 éves Sue Yorknál hétéves korában állapították meg az 1-es típusú cukorbetegséget. A tűtől annyira rettegett, hogy amikor inzulint kellett beadnia magának, reszketni és hányni kezdett. 

Tovább

A narancs pötty halála

Július 20-tól megszűnik a diabetikus jelölés az élelmiszereken, megszűnik a narancs pötty.

5_8.jpg

Egy európai uniós rendelet miatt változik a különleges táplálkozási célú élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. A változtatások keretében az élelmiszereken is feltüntetett „diabetikus” megjelölés megszűnik, így a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból lehet majd tájékozódni. Ilyenek lesznek feltüntetve, mint például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”.

A „diabetikus” kategória az Európai Unió területén belül nem létezik, egyedül Magyarországon használták az élelmiszereknél ezt a megjelölést, éppen ezért vezetik ki július 20-tól. Vele együtt eltűnik a narancssárga pötty is, melyet a jelölésre használtak.

Kicsit bonyolultabb lesz tehát eligazodni, de azért nem lehetetlen. Jövünk még hírekkel és tájékoztató anyagokkal, mit hogyan értelmezzetek a jövőben.

fotó

Zsűritagok cukrászszerepben - Sajtótájékoztató 2016.

Sajtóközlemény 2016. május 3.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének hírességei – Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András – egészséges édességet kreáltak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a Zsolnay Kávéházban. Az általuk összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, segít az eligazodásban.

1_104.jpg

Nézegessetek fotókat ITT!

Kötényt öltöttek magukra a hírességek, akik a Zsolnay Kávéház cukrászmestere, Bechmann György irányításával egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertet alkottak. Ez az édesség ma még diabetikusnak is nevezhető, de július 20-tól megszűnik ez a fogalom. A cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. Fontos ezzel tisztában lenniük a cukrászoknak is, akik az alapítvány által, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével és a Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott Magyarország Cukormentes Tortája versenyen elindulnak. Június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával. Idén is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.

Tovább