Koszhipotézis

2016. április 20. - kiskatka

Vajon Finnországban miért hatszor magasabb az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása a határ túloldalán található Oroszországhoz képest?

1_103.jpg

A jelenleg elfogadott nézet szerint az 1-es típusú cukorbetegség azért alakul ki, mert a hajlamot genetikailag hordozóknál valamely eddig nem ismert környezeti faktor beindítja az autoimmun folyamatot. Ha genetikailag nem vagy hajlamos és/vagy nem találkozol azzal a fránya nem ismert környezeti faktorral, nem leszel diabos. Egyszerű, mint a fakocka.

De. Adva van két szomszédos ország, Finnország és Oroszország. A határ mentén hasonló a klíma, a környezet, még nagyjából a genetikai háttér is, mégis markáns különbség mutatkozik az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása között: a finn gyerekek hatszor inkább lesznek cukorbetegek, mint orosz kortársaik. Most akkor mi van...?

Tovább

Új táplálkozási ajánlás - az OKOSTÁNYÉR

Elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie - tudósít az MTI.

picture1_1.png

Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Ezért fogalmazott meg az MDOSZ közérthető formában, tányért idéző kördiagramon ábrázolt új táplálkozási ajánlást kifejezetten az egészséges, felnőtt lakosság számára.

Tovább

Hipó, te drága...!

Ha sport és diabétesz, akkor az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy tudsz-e hipózni, azaz az általad szedett gyógyszerek okozhatna-e túlzottan alacsony vércukorszintet? Ez ugyanis a cukorbeteg sportoló egyik legnagyobb veszélyforrása és egyben az egyik legalapvetőbb kihívása az aktív mindennapoknak.

2_39.jpg

A Diabetes Daily összeszedte a legáltalánosabb infókat. Nagyon fontos, majd látod is: vannak egyéni különbségek, plusz ha több gyógyszert szedsz, azok is hatnak egymásra, azaz mindig Neked kell egyénileg, szakembernél tájékozódni, majd a saját tapasztalataidat begyűjteni.

Tovább

Küzdesz a fogyóval...? Nem vagy egyedül!

Túlsúly és cukorbetegség sajnos kéz a kézben jár. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki vér-verejtékkel fogyni próbál...

1_101.jpg

A média akárhányszor foglalkozik a cukorbetegséggel, előbb-utóbb a túlsúlykérdés is egészen biztosan szóba kerül. Részben bántóan tévesen, részben nagyon is indokoltan.

Tovább

Idén két hetes a Cseppont Patikahetek program!

Idén először két héten keresztül, május 17-31. között keressétek a kedvezményes mérőeszközöket és egészségügyi méréseket országszerte a Cseppont Patikákban!

ecsf_patikahet_2016tavasz_fb-cover_2016_04_04.jpg
A tavaszi megújulás jegyében, immár hagyományosan idén is lesz Cseppont Patikahét, sőt, idén már Cseppont Patikahetek! Május 17-31. között, azaz két héten át a programban résztvevő mintegy 500 Cseppont Patikában bárki ellenőrizheti jelképes összegért vércukorszintjét, sok helyen vérnyomását és koleszterinszintjét is pár perc alatt.

Tovább

Világnap - stratégia nélkül

A WHO a cukorbetegség elleni küzdelmet tűzte zászlóra ebben az évben. Bár a szakma öt éve elkészült vele, Magyarországnak nincs hivatalosan elfogadott Nemzeti Diabétesz Stratégiája - írja a Medical Online.

4_2.png

Nemzeti Diabétesz Stratégia

Újra átadták az egészségügyért felelős államtitkárságnak azt a 2011-ben készült Nemzeti Diabétesz Stratégiát, amely dr. Hidvégi Tibor, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) főtitkára szerint valamennyi ún. „nem fertőző” kórképek (non-communicable diseases, NCD) kialakulásának megelőzésében iránymutató lehetne, ugyanakkor a stratégia egyelőre nem kapott politikai támogatást. Mindez azon a csütörtöki sajtótájékoztatón derült ki, amelyet az Egészségügyi Világnap alkalmából tartottak az egészségügyért felelős államtitkárságon.

Tovább

Légy a hétköznapok szuperhőse!

Április 7-e a World Health Organization (WHO) által kezdeményezett Egészségügyi Világnap, melynek fókuszában idén a cukorbetegség áll. A kampány üzenetei egyszerűek: étkezz egészségesen, mozogj, járj szűrésre és kövesd az orvosi utasításokat, hogy megelőzd a diabétesz kialakulását vagy annak szövődményeit. Azaz legyél a hétköznapok szuperhőse!  

3_29.jpg

Tovább

Kocsmából teltházas edzőterem

Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere egészen elképesztő módszerrel veszi rá a falu 220 fős lakosságát az egészséges életmódra. A kocsmát edzőteremmé alakíttatta, és minden leadott kiló után kétezer forintot fizet azoknak, akik hajlandók életmódot váltani.

1_100.jpg

A versenybe összesen huszonegyen neveztek be, így a konditeremben kedden és csütörtökön, a két edzésnapon mindig sokan vannak. Az a feladatuk, hogy hat hónap alatt minél többet fogyjanak, leadott kilónként ugyanis kétezer forintot kapnak a polgármestertől. Egy túlsúlyos, ám kitartó ember egész szép összeget tud összeedzeni magának fél év alatt.

Tovább