Cukkerberg

Sokkoló motiváció

2016. március 30. - kiskatka

A Thaiföldi Diabétesz Egyesület olyan sokkoló plakátkampányt készített a túlzott cukorfogyasztás visszaszorításának érdekében, amelytől alsó hangon elhányom magam. Kérdem én, motivál a rettegés?

1_99.jpg

A Thaiföldi Diabétesz Egyesület egy thai dizájnert, Nattakong Jaengsemet kérte fel, hogy tervezzen elrettentő plakátokat, melyek a túlzásba vitt édességfogyasztás veszélyeire hívja fel az emberek figyelmét. A végeredmény több mint sokkoló.

Tovább

A Belevalók Ercsin

"A cukorbeteg gyermekek számára, diabéteszük miatt, különösen fontos, hogy elutasítás helyett környezetük támogassa és elfogadja őket." - Dr. Karádi Zsuzsa, székesfehérvári gyermekdiabetológus legfontosabb üzenete az oktatáson résztvevőknek.

picmonkey_collage_2.jpg

A Belevalók program tavaszi évadának következő állomásaként Ercsin jártunk tegnap. Nagyon köszönjük Bosnyák Istvánné Erzsinek a szervezést, Dr. Karádi Zsuzsa, székesfehérvári gyermekdiabetológunak és Győri Máté polgármesternek pedig a közreműködést!

Tovább

iLet, BigFoot és a többiek

2016-2017 mérföldkő lehet a mesterséges hasnyálmirigy fejlesztések terén. Idén egy sor klinikai vizsgálatot terveznek, melyek ha eredményesnek bizonyulnak, akár a forgalomba hozatalt is jelenthetik, mégpedig belátható időn belül.

4_1.png
A mesterséges hasnyálmirigyet a cukorbetegség műszaki megoldásaként emlegetik: automatikus vércukorbeállítás külső folyamatos inzulinadagolással (inzulinpumpa), folyamatosan mérő glükózszenzor adatai alapján. A távlati cél az ún. "closed loop", azaz zárt kör, amikor a szenzor és a pumpa olyan szorosan működik együtt, hogy a felhasználónak be sem kell avatkozni.

Tovább

Robin, a diabrobot

A gyermekekre jellemző, ún. 1-es típusú cukorbeteg mindennapokat szimuláló roboton dolgoznak brit szakemberek. A fejlesztés célja, hogy a fiatalok megtanulják felismerni a betegség tüneteit és azt, miként lehet segíteni a diabéteszeseknek.

1_98.jpg

Az 5800 font (2,3 millió forint) értékű robot "személyiségét" megtervező Lola Canamero és Matthew Lewis szerint Robint 7-12 éves kor közötti fiataloknak szánták. "Azt kérjük a gyerekektől, hogy gondoskodjanak Robinról, játsszanak vele és miközben így tesznek, a robot a cukorbetegség tüneteit produkálja, amelyeket a gyerekeknek fel kell ismerniük és gondolkodniuk kell azon, hogy miként segíthetnének" - idézte Lola Cabónamerót a BBC News.

Tovább
süti beállítások módosítása