Cukkerberg

Okoszokni az egészséges lábért

2016. január 29. - kiskatka

Egy okostelefonos alkalmazással összekötött, mosható zokni segíthet elkerüni a diabéteszes láb súlyos elváltozásait és a lábamputációt.

1_7.png

Tovább

Védőzselé béta sejteknek

A MIT kutatói barna algából kivont zseléből készítettek védőkapszulát inzulintermelő béta sejteknek. A kapszula megvédi a sejteket az autoimmun folyamatoktól, így 1-es típusú cukorbetegeknek is alternatívát nyújt - gondoljunk csak a BioHub fejlesztésre!

1_93.jpg

A védőzselé felszíne, elektronmikroszkópos kép

Tovább

Jön az elektronikus recept

2016 elejétől megkezdődik a papíralapú recepteket kiváltó eReceptek tesztelése. Ha működik a rendszer, jövő januártól már minden gyógyszertárban kötelezővé válhat.

1_91.jpg

Várhatóan 2016 elejétől elkezdődik az e-egészségügy különböző elemeinek és funkcióinak tesztelése a pilot intézményekben és ha minden jól alakul, akkor az eRecept használata 2017 januárjától minden gyógyszertárban kötelezővé válik. Decemberben adta hírül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy sikeresen lezárult az intézményközi adatáramlás megvalósítását célzó TIOP projektjük. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működéséhez szükséges alapfeltételek biztosítottak és nincs akadálya a tesztelésnek.

Tovább
süti beállítások módosítása