Cukkerberg

Különdíjas a Remetei Ribizli - !! RECEPT !!

2016. augusztus 23. - kiskatka

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját a Frer Cukrászda Remetei Ribizli nevű pályaműve nyerte el. Sok szeretettel gratulálunk! Ha kedvet kaptál a sütéshez és a versenyzéshez, nevezz a háziversenyre és küldd el nekünk a legtutibb receptedet!

2_47.jpg

A Remetei Ribizli a három döntős alkotás egyike. Csokoládétortának álcázott nyáridéző ínyencség, igazi feketeribizlis különlegesség, hozzáadott cukor nélkül. Az elkészített torta egy szelete 220 kcal energiát, és 14,6 g szénhidrátot tartalmaz.

Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2016
Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíja

Remetei Ribizli

Frer Cukrászda
16 szelet

Hozzávalók és elkészítés

Kakaós dacquoise

112 g tojásfehérje
88 g xilit
80 g zsírtalanított mandulaliszt
45 g xilit (porított )
15 g kakaópor ( 20-22%-os)
10 g barna rizsliszt

A fehérjét a xilittel lassan habbá verjük, és apránként hozzákeverjük az összekevert szárazanyagokat, majd 11-es csővel ellátott dresszírzsákkal 245 g-ot egy 24 cm-es, 75 g-ot egy 14 cm-es karikába dresszírozzuk. 175 °C-on 6-7 percig sütjük.

Feketeribizli öntet

170 g feketeribizli velő
170 g fagyasztott feketeribizli
40 g xilit
30 g eritrit
50 g víz
35 g xilit
30 g eritrit
1 g aszkorbinsav
2 g konjac liszt

Felfőzzük a gyümölcsöt a vízzel, gyümölcsvelővel, xilittel és eritrittel, botmixerrel kicsit összetörjük a gyümölcsöt, majd a másik rész xilittel és eritrittel elkevert konjac liszttel besűrűsítjük forrásig és utána visszahűtjük.

Feketeribizlis krém

192 g feketeribizli öntet
100 g natúr joghurt (7,5%-os zsírtartalom)
6 g xilit ( porított )
5 g eritrit ( porított )
20 g cukormentes étcsokoládé (58% kakaótartalom)
7 g zselatin ( 200 bloom )
45 g víz
240 g lágy tejszínhab (35%-os)

A feketeribizli öntetből kimérünk 192g-ot, hozzáadjuk a joghurtot, a porított xilitet és eritritet. Az étcsokoládét apróra vágjuk, és azt is hozzáadjuk. A tejszín 1/3-ával lazítjuk, hozzáadjuk a zselatinoldatot, majd a tejszín 2/3-át. A tortakarikába helyezett felvertre öntjük, majd a 14 cm-es felvertünket a krém közepére helyezzük.

picmonkey_collage_3.jpg

Feketeribizlis betét

250 g feketeribizli öntet
5 g zselatin ( 200 bloom )
25 g víz

A feketeribizli öntet maradékát ( 250 g ) 45°C-ra melegítjük, és hozzáadjuk a zselatinoldatot.
35-40 °C-osan használjuk, a dermesztett krémre öntjük (a 14 cm-es piskóta köré).

Étcsokoládés krém

90 g víz
15 g tejszín (35%)
¼ db vanília rúd
csipet só
20 g kakaópor ( 20-22 % )
15 g xilit
5 g eritrit
15 g víz
30 g tojássárgája
15 g vaj ( 82 %-os)
25 g cukormentes étcsokoládé (58% kakaótartalom)
4 g zselatin
20 g víz
200 g lágy tejszínhab ( 35%-os)

A tejszínt a 90 g vízzel, vaníliával és sóval gáztűzhelyen kezdjük melegíteni. A kakakóport, xilitet és eritritet elvegyítjük, majd a tojássárgáját és a 15g vizet hozzákeverve a tűzhelyen lévő anyagokhoz adjuk, forrásig hevítve sűrítjük.

A gátűzhelyről levéve hozzáadjuk a vajat, majd visszahűtjük. 60 °C körüli hőmérsékletnél hozzáadjuk a csokoládét, majd 40 °C-nál a zselatin oldatot, visszahűtjük 20-22 °C –ig, és végül lágy tejszínhabbal lazítjuk.

Étcsokis glasszázs

55 g tej ( 2,8 %-os )
10 g eritrit
15 g vaj ( 82%-os )
10 g 100%-os kakaómassza
15 g cukormentes étcsokoládé (58% kakaótartalom)
2 g zselatin ( 200 bloom )
12 g víz

A tejet, eritritet és a vajat 85 °C-ra melegítjük, a tűzről levéve hozzáadjuk a kakaómasszát, majd a gáztűzhelyre visszatéve visszamelegítjük 85 °C-ra. Levesszük a tűzhelyről és a hozzáadjuk a csokoládét, majd a zselatin oldatot is. Ha 40-45 °C-ra visszahűl, akkor a kidermesztett torta tetejére öntjük.

Díszítés

Kakaóvaj alapú transzfer fóliára öntött, 10 g cukormentes csokoládéból készült pasztilla, 2x2 cm-re vágva és a sarkával beleállítva a tortába. (1 db pasztilla kb. 0,5 g )

Számított tápérték adatok és fontos információk

Az elkészített torta egy szelete 220 kcal energiát, és 14,6 g szénhidrátot tartalmaz.
A tápérték adatok kiszámításakor a győztes cukrász által választott konkrét termékeket vettük alapul.
A torta édesítőszerekkel (poliolok) készült, xilitet és eritritet tartalmaz.
A torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
A torta nem tartalmaz gluténtartalmú gabonalisztet, ám mivel nem gluténmentes üzemben készül, ezért cöliákiások számára nem ajánlott.

Allergén információ: tojás, tej, diófélék (mandula)

A torta elkészítéséről nézegessetek werkfotókat ITT,
majd nevezzetek a háziversenyre, nagyon várjuk az otthoni íntencségek receptjeit!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5211493736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása