Cukkerberg

Leginnovatívabb recept különdíjas a Málnás tükörtorta

2016. augusztus 22. - kiskatka

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen évről évre két különdíjat is adunk. 2016-ban a Leginnovatívabb recept különdíját a Suhajda Cukrászda Málnás tükörtorta nevű pályaműve nyerte el. Gratulálunk!

1_111.jpg

A Málnás tükörtorta a három döntős alkotás egyike. A meggy-málna betét és a citrommousse miatt kellemesen hűsítő, fanyar ízű torta, mely hozzáadott cukor nélkül készül. Az elkészített torta egy szelete 212 kcal energiát, és 11,3 g szénhidrátot tartalmaz.

Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2016
Leginnovatívabb recept különdíj

Málnás tükörtorta

Suhajda Cukrászda
16 szelet

Hozzávalók és elkészítés

Tökmagos mandulás lap

tojásfehérje 85 g
tojássárgája 30 g
eritrit 17 g
xillit 18 g
tökmagliszt (tökmag őrlemény) 18 g
mandulaliszt (mandula őrlemény) 21 g
mandula 21 g
barna rizsliszt 25 g
kukoricapehely (cukrozatlan) 8 g

A tojásfehérjét a xillit és eritrit keverékével felverjük, hozzákeverjük a tojássárgáját. A tökmagliszt, mandulaliszt, barna rizsliszt keverékét, majd a gorombára vágott mandulát is hozzáadjuk. 20 cm átmérőre kenjük, a tetejéje morzsoljuk a kukoricapelyhet, majd 180°C-on 12 percig sütjük.

Meggy-málna betét

meggy paszírozva 200 g
málna paszírozva 180 g
xillit 45 g
eritrit 23 g
zselatin mix (1:5) 48 g

A meggy és a málna keverékét a xillit-eritrit keverékkel forraljuk, majd 65 °C-nál beletesszük a duzzasztott zselatint. Az elkészült gyümölcsös öntetből 400 g-ot egy 20 cm átmérőjű szilikonos karikában kifagyasztunk.

Citrom mousse

tojássárgája 135 g
xillit 90 g
citrom héja (kezeletlen) 5 g
citrom 75 g
joghurt 180 g
tejszín (33% zsírtartalom) 450 g
zselatin mix (1:5) 42 g

A tojássárgáját a kezeletlen citrom reszelt héjával és a citromlével gőz fölött 82 °C-ig hőkezeljük. Beletesszük a duzzasztott zselatint, a joghurtot, majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk.

Díszítés (tojásfehérje dísz)

xilit 40g
tojásfehérje 30g
tökmag 3g

A tojásfehérjét a xilittel habbá verjük, majd sütőpapírra nyomjuk, darált tökmaggal meghintve sütőben 70 °C-on szárítjuk.

Összeállítás

mandula 10 g
meggylé (cukrozatlan, natúr) 10 g

A 20 cm-es felvertünk köré egy 23cm karikát teszünk. A citrom mousse felét beletöltjük, majd megszórjuk a pirított, gorombára vágott mandulával. Ráhelyezzük a kifagyott meggy-málna betétet, és rátöltjük a maradék citromkrémet, ügyelve, hogy ne legyenek zárványok. Meggylével megcsepegtetjük, és pálcával márványos mintára húzzuk. Kifagyasztjuk. A maradék meggy-málnás öntethez 10g vizet keverünk, és a torta tetejére öntjük. A tojásfehérje díszt megtördeljük, ezzel dekoráljuk a tortát.

Számított tápérték adatok és fontos információk

Az elkészített torta egy szelete 212 kcal energiát, és 11,3 g szénhidrátot tartalmaz. A tápérték adatok kiszámításakor a cukrász által választott konkrét termékeket vettük alapul, és a tortába ténylegesen belekerülő mennyiségből indultunk ki.

A torta édesítőszerekkel (poliolok) készült, xilitet és eritritet tartalmaz. A torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. A torta nem tartalmaz gluténtartalmú gabonalisztet, ám mivel nem gluténmentes üzemben készül, ezért cöliákiások számára nem ajánlott. 

Allergén információ: tojás, tej, diófélék (mandula).

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5211356672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása