Cukkerberg

Újabb sikeres BioHub beültetés

2016. június 10. - kiskatka

Sikeresen megismételték a tavaly augusztusi, BioHub fejlesztés részeként végrehajtott bétasejt beültetést Európában is – számol be hírportálján a Diabetes Research Institute.

1_2.jpeg

41 éves, 30 éve 1-es típusú cukorbeteg férfi az első páciens Európában, aki sikeresen átesett a DRI által fejlesztett innovatív bétasejt beültetésen és jelenleg nem igényel külső inzulinadagolást a vércukorszintje szabályozásához.

A Biohub az 1-es típus, azaz az autoimmun cukorbetegség gyógyításának talán legösszetettebb, rendszerszintű megközelítése. Célja, hogy a hiányzó inzulintermelő bétasejteket az immunrendszer támadásától védelmet biztosító kapszulában ültessék be a páciensekbe. Szivacsos anyag belsejében kialakított mikrokörnyezet biztosítja a sejtek megfelelő működését, miközben a biokapszula védelme miatt nincs szükség az immunrendszer lenullázására, azaz teljes immunszupresszióra.

A BioHub fejlesztés egyik első állomásaként új transzplantációs helyet kellett találni. A jelenleg elfogadott protokoll szerint a sejteket a májvénába juttatják be (Edmonton protokoll), de a májvénába nem lehet csak úgy egy szivacsos kapszulát betenni. Az új helyszín a cseplesz lett, a rugalmas, vérerekkel behálózott hasfal.

A DRI tavaly augusztusban számolt be az első sikeres, innovatív beültetésről Amerikában. A 17 éves kora óta cukorbeteg Wendy Peacock a beavatkozást követően 6 hónappal, azaz még idén februárban sem igényelt külső inzulint, a beültetett sejtek szépen működtek a csepleszhez ragasztva. Igaz, fontos megjegyezni, hogy Wendy esetében még egyelőre teljes immunszupressziót alkalmaztak, a védőkapszula tesztelése a következő lépcsőfok lesz.

12705655_10153480472194016_2834559248925082066_n.jpgWendy a hat hónapos kontrollon, továbbra is külső inzulinadagolás nélkül

A mostani hír szenzációja, hogy a tavaly augusztusban alkalmazott protokollt egy teljesen független orvoscsoport, egy másik kontinensen, egy másik páciens esetében is képes volt eredményesen megismételni.

Nagyon sok tudományos szenzáció került már rövid idő alatt a kukába, mert a kezdeti fellángolást követően soha senki nem tudta reprodukálni az eredményeket. Most sikerült, nagyon nagy dolog! A jelek szerint a hasfalba ültetés, a protokoll, az egész koncepció működőképes és tovább lehet lépni a kapszula fejlesztésével, azaz az immunszupresszió mellőzését célzó próbálkozásokkal. Nincs kétségem, lesz rá megoldás, messze nem tűnik lehetetlennek megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr208797606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása