Cukkerberg

Sokkoló motiváció

2016. március 30. - kiskatka

A Thaiföldi Diabétesz Egyesület olyan sokkoló plakátkampányt készített a túlzott cukorfogyasztás visszaszorításának érdekében, amelytől alsó hangon elhányom magam. Kérdem én, motivál a rettegés?

1_99.jpg

A Thaiföldi Diabétesz Egyesület egy thai dizájnert, Nattakong Jaengsemet kérte fel, hogy tervezzen elrettentő plakátokat, melyek a túlzásba vitt édességfogyasztás veszélyeire hívja fel az emberek figyelmét. A végeredmény több mint sokkoló.

A kampány a 'Sweet Kills' címet kapta, és arra próbál rávilágítani, hogy a túlzott édességfogyasztás 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat, amitől romlik a szervezet regeneráló képessége, így apróbb sérülések is elfertőződhetnek, és amputációhoz vezethetnek.

A kampánytól felfordul a gyomrom. Értem én a szándékot, de tényleg így kell ezt...? Mégis kinek szól ez a kampány, kit motivál és mire a félelem...?

Akinek nincs - vagy épp azt hiszi, nincs - gondja a vércukrával, borzong egyet a képek láttán és csak legyint. Őt ez nem érinti, gondolja és már tova is suhant. Elmegy majd szűrésre? Nem hiszem.

Aztán vannak a "nekem csak kicsi cukrom van" emberek. Ők tudják, hogy nincsenek teljesen rendben, de meggyőződésük, hogy ők nem a "súlyos cukorbeteg" kategóriába esnek (ami egyébként nincs) és ezért nem az ő problémájuk. Vajon őket megfogja egy ilyen plakátkampány? És ha igen, tudni fogják vajon, mit tegyenek?

Aztán vannak, akik nagyon is tudják, hogy érintettek, de homokba dugják a fejüket. Lustaságból, hanyagságból? Szerintem nem. Szerintem főleg félelemből. Tudja, hogy gond van, de retteg szembenézni vele. Menekül. Nekik szánják? És ha igen, segítség még rápakolni a rettegésre?

Végül vagyunk mi, akik éljük a mindennapjainkat, a legjobb tudásunk szerint. És én, gyakorló cukorbetegként, gyűlölöm az ilyen kampányokat.

Pont azokat a sértő, túlzóan egyszerűsítő és lekezelő tévhiteket erősíti, melyek ellen tűzzel-vassal küzdünk. A cukorbetegek nem a túl sok cukrászdázás vagy épp a cukorfogyasztás miatt lettek cukorbetegek, még a 2-es típusúak sem (az 1-esek meg főleg nem). A szövődmények sem csak az önmagukat elhanyagoló cukorbetegeket érintik. A vércukor-menedzselés sokkal-sokkal összetettebb annál, hogy csupán cukrot nem szabadna enni, több évtized alatt még a legtudatosabb cukorbetegnél is kialakulhatnak problémák.

Mondhatod, ez egy figyelemfelhívó kampány. Meg hogy a drasztikus fogyás megkezdéséhez is kell egy pillanat, amikor valami bekattan. De ha be is kattan, tudatosabbak lesznek ettől az emberek? Megváltozik-e a viselkedésük és ha igen, mégis miben? Tudni fogják, hogy túlzó egyszerűsítés csupán az édességekről beszélni? Tudni fogják, mit változtassanak az életükön...?

Tiszta szívből rühellem az ilyen kampányokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr258547264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása