Cukkerberg

Okoszokni az egészséges lábért

2016. január 29. - kiskatka

Egy okostelefonos alkalmazással összekötött, mosható zokni segíthet elkerüni a diabéteszes láb súlyos elváltozásait és a lábamputációt.

1_7.png

A Héber Egyetem kutatói által kifejlesztett zokni elektromos jelzésekként érzékeli az anatómiai deformációk, a kényelmetlen cipők vagy a helytelen testtartás miatt kialakuló változásokat a nyomásviszonyokban, majd azokat egy okostelefonos alkalmazásnak továbbítja, ami pedig értesíti a beteget a kockázatról - írja a hirado.hu.

Az úgynevezett diabéteszes neuropátia – a cukorbetegség kiváltotta idegkárosodás – következményeként keletkező lábfekélyeket rendszerint csak előrehaladottabb állapotukban észlelik. A cukorbetegeknek általában rendszeres ellenőrzéseken kell átesniük a fokozott nyomásnak kitett területek és a fekélyesedés monitorozására.

A több tucat nyomásérzékelővel ellátott ruhadarab a nagyon korai felismerést és a megelőzést segíti.

 

A csapat úgy hiszi, a mosógépben mosható zoknival olyan eszközt adnak a betegek kezébe, amellyel jelentősen csökkenthetőek az egészségügyi költségek és a lábamputációk. A lábfekélyek világszerte mintegy 130 millió embert sújtanak, a lábamputációk egyik vezető okai.

hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr668330042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása