Cukkerberg

Cukorborsók

2015. október 29. - kiskatka

A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése gyorsan, akár már kilenc nap alatt is javíthatja az elhízott gyerekek anyagcsere-eredményeit anélkül, hogy mérsékelnék a kalóriabevitelt vagy fogynának - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

clipboard01_5.jpg

A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézménye (UCSF) és a Kaliforniai Touro Egyetem kutatóinak tanulmánya a Journal of Obesity című szaklapban jelent meg. A tudósok azt találták, hogy már kilenc nap csökkentett cukortartalmú étrenddel vissza lehet fordítani a krónikus metabolikus szindróma tüneteit, egyebek között a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

"A tanulmány egyértelműen megmutatta, hogy a cukor károsítja az anyagcserét. Ez a kutatás világosan jelzi, hogy a cukor szerepet játszik a metabolikus szindrómában, valamint az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy a cukor nem kalóriaértéke és az általa okozott elhízás miatt káros" - hangsúlyozta Robert Lustig gyermekgyógyász-endokrinológus, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A metabolikus szindróma olyan betegségcsoport, amelyet magas vérnyomás, magas vércukorszint, vastag deréktáji zsírréteg és a normálistól eltérő koleszterinszint jellemez. Ezek fokozzák a szívbetegség, a szélütés és a cukorbetegség kockázatát. Alapvetően felnőttekre jellemző, de mára olyan kórok is megjelentek a gyerekeknél - 2-es típusú cukorbetegség, nem alkoholos eredetű májnagyobbodás -, amelyek szintén a metabolikus szindrómával függnek össze és korábban náluk ismeretlenek voltak.

A kutatók 43, 9  és 18 év közötti elhízott gyerek részvételével folytatták a vizsgálatot. Olyanokat választottak, akiknél a metabolikus szindróma legalább egy tünete jelentkezett (magas vérnyomás, - vércukor, - koleszterinszint vagy deréktáji elhízás). A résztvevők étrendjét kilenc napon át biztosították, korlátozták benne a cukor mennyiségét, de ugyanolyan arányban tartalmazott zsírt, fehérjét, szénhidrátot, és kalóriaértéke is akkora volt, mint a korábban otthon fogyasztott ételeké. 

Az étrend gyümölcsöt tartalmazott, a hozzáadott cukrot azonban tésztával, gabonafélékkel, kenyérfélével helyettesítették. "Gyerekmenüt" szolgáltak fel, például helyi boltban vásárolt pulykavirslis hotdogot, pizzát, de nem vettek cukrozott gabonapelyhet, süteményt, sem édesített joghurtot. Érdemes végigbogarászni a gyermekeknek szánt "egészséges" termékeket - gabonapehely, reggeli kekszek és kakaók, joghurtok, "könnyű" édességek - a legtöbb rettentően sok cukrot tartalmaz, csak bevesszük a marketinget.

A gyerekek naponta mérlegre álltak, hogy ellenőrizzék, nem fogytak-e - ugyanis a cél nem ez volt. "Jóllakottságról számoltak be, azt mondták, mintha sokkal többet ennének, pedig ugyanannyi kalóriát kaptak, mint korábban, csak sokkal kevesebb cukorral. Volt, aki úgy érezte, túletetjük" - mondta Jean-Marc Schwarz, a Touro Egyetem kutatója, a tanulmány másik vezető szerzője.

Csupán kilenc nap telt el, mire a résztvevők minden anyagcsere-egészségi eredménye javult, az éhgyomorra mért vércukorszint például 5 ponttal, az inzulinszint pedig egyharmadával csökkent, miközben a gyerekek súlya nem változott.

(MTI, fotó:cutsugarydrinks.org)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr98031142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása