Cukkerberg

Rákot okoz a kolbász?

2015. október 28. - kiskatka

A WHO húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolása alaposan felkavarta az indulatokat. Az Élelmiszer Online csokorba szedte, hogy néhány érintett fél hogyan reagált a tanulmányra.

pig.jpg

WHO: Bizonyos húsok rákkeltőek lehetnek

A WHO rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából kiderül, hogy már ötven gramm feldolgozott kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása tizennyolc százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok valószínűleg rákkeltőek, de egyelőre nem gyűlt össze elég bizonyíték ennek igazolására. Ugyanakkor a WHO azt is hozzátette, hogy a húsok rendelkeznek az egészségre nézve pozitív hatásokkal is.

A kutatást és a tanulmányt egy huszonkét tagból álló nemzetközi szakértő csoport készítette, akik évtizedekkel ezelőtti tudományos megállapításokat vizsgáltak felül a vörös húsok, a feldolgozott húsok és a rák összefüggésében. A kutatás részét képezték állatkísérletek, az emberi étrendre és egészségre vonatkozó vizsgálatok, ugyanakkor a sejtek működésének tanulmányozása is.

"Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" – mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ igazgatója. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Ha tehetjük, mindezek fogyasztását ne vigyük túlzásba, sőt, próbáljuk meg minél jobban visszaszorítani: áll a tanulmány konklúziójában.

A VHT tudománytalannak tartja a WHO tanulmányát

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) élesen kritizálta a WHO minap napvilágot látott tanulmányát. Menczel Lászlóné, a VHT titkára szerint a WHO rákkutató ügynöksége által hétfőn közzétett tanulmányának tartalma tudománytalan és elképzelhetetlen. Szerinte ugyanis ezt nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok - vélekedett. Mint mondta, például a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A most közzétett WHO-információt ezért felháborítónak tartja. A sertésből előállított termékeknél figyelembe veszik a fogyasztói elvárásokat és betartják az egészséges táplálkozás követelményeit. A WHO által közzétett hétfői jelentésen minden IMPA-tagország képviselője felháborodott, és jelezte, hogy saját eszközeivel fellép ellene, de közösen is fellépnek a piacromboló híresztelés ellen. Magánvéleményként a VHT titkára mindehhez hozzátette: „a sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki."

A Nébih is reagált a WHO közleményére

A mértékletes húsfogyasztás segíti az egészség megőrzését - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI érdeklődésére. A Nébih véleménye továbbra is az, hogy a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, a túlzások és egyoldalú diéták kerülése segíti az egészség megőrzését, és ebbe a mértékletes húsfogyasztás is beletartozik. Hozzáteszik: a Nébih előzetesen nem ismerte a WHO állásfoglalását, de tanulmányozza az abban foglaltakat. Jelzik továbbá azt is: a tanulmányt körültekintően kell értékelni, ugyanis a kockázat mellett a húsfogyasztás jótékony hatásait is figyelembe kell venni.

CLITRAVI

Az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete a CLITRAVI, melynek tagja a Magyar Húsiparosok Szövetsége, határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja a WHO a húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolását. Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelünk és azt tesszük felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért. A megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, úgy mint például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód.

Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.Tudományos tények bizonyítják a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok – így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink. Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során.

(Forrás: Élelmiszer Online)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr608028200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása