Cukkerberg

Lefogyni vagy mozogni?

2015. február 02. - kiskatka

Leginkább mindkettőt, de ha már választani kell, akkor a rendszeres mozgás kétszer tutibb, mint ledobni a túlsúlyt!

clipboard01_1.jpg

Egyre egyértelműbb, hogy alulbecsüljük a rendszeres testmozgás fontosságát, és közel nem kap akkora hangsúlyt sem az egészségmegőrzésben, sem a diabétesz menedzselésében, amilyet megérdemelne.

Nemrég megjelent széleskörű felmérés alapján az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja a tunyaság, mint a túl magas testtömegindex. Vagyis legyél túlsúlyos vagy akár normál testsúlyú, a legjobb, amit tehetsz magadért, hogy elkezdesz aktív életet élni!

A Cambridge-i Egyetem kutatói 334 161 európai lakost követtek nyomon 12 éven át. Felmérték, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és feljegyeztek minden halálozást. A kutatók megállapították, hogy évente körülbelül 676 ezer európai haláleset írható a mozgáshiány számlájára, miközben az elhízás fele annyi, mintegy 337 ezer ember korai halálát okozta a kontinensen - tudósított a BBC az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban megjelent tanulmányról.

Bár az elhízás és a mozgáshiány gyakran kéz a kézben járnak, ám az is ismeretes, hogy a vékonyaknak is nagyobb eséllyel lesznek egészségügyi problémái, ha nem mozognak. "Az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális súlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt" - mondta Ulf Ekelund, a kutatás egyik résztvevője. 

Megjegyzem, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, esetleges visszafordításában továbbra is kritikus a túlsúly ledobása. A jó hír az, hogy a testsúly akár 5-6%-os csökkenése is képes lehet jelentős változást hozni.

Ekelund is hangsúlyozza: ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása csak 3,6 százalékkal, mégsem arról van szó, hogy vagy az egyikkel, vagy a másikkal kell megküzdeni. Az elhízás arányait is mérsékelni kell, ám fontos, hogy a testmozgást jelentős közegészségügyi stratégiaként ismerjék el - vélte a norvég szakember, aki maga sífutó, hetente öt órát intenzíven edz.

Az egészséges változáshoz elég lenne napi húsz perc tempós séta vagy ennek megfelelő más testmozgás, amely akár munkába járáskor, akár az esti tévénézés helyett beleférne a legtöbb ember 24 órájába - tanácsolta Ekelund.

(MTI nyomán)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr707133269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása