Cukkerberg

A koleszterinről

2014. október 22. - kiskatka

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a globális halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, az egyik fő kockázati tényező pedig a magas koleszterinszint. Ma Magyarországon majdnem minden második embernek magas a koleszterinszintje, vagyis jó eséllyel a családodban is legalább egy ember érintett.

1_50.jpg

A szíved egészségéért

Mi a koleszterin?

A koleszterin számos, a szervezetünket felépítő molekula alkotórésze. Koleszterinből készül a hormonok egy része és a sejtek egyik legfontosabb alkotóeleme. A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt mi magunk, pontosabban a májunk is állít elő koleszterint.

A „jó” és a „rossz” koleszterin

A vérkeringésben két különböző koleszterinszállító anyag létezik. A „rossz” LDL- szállító a koleszterint a májból a szervezetbe viszi, míg a „jó” HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi, majd a májon és a beleken keresztül történik a koleszterin kiválasztása. Míg az LDL növeli az érszűkület kockázatát, a HDL védő hatással bír, ezért vérvételkor az összkoleszterin mellett a HDL és az LDL szintet is megmérik.

Magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint lerakódáshoz vezethet az erek falán. Az erek falán keletkező lerakódás (érszűkület) elzárja az ereket, vagy a lerakódás egy része vérrögképződéshez vezethet. Ha a lerakódás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor pedig stroke-ról (szélütés). Magas koleszterinszintet okozhatnak a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavarok, a pajzsmirigy, máj és vese megbetegedései, a helytelen, túl zsíros táplálkozás, a mozgáshiányos életmód.

Célértékek

Ha szeretnénk elkerülni ezeket a problémákat, a szérum koleszterinszintnek 65 év alatt 3,88-5,20 mmol/l között, a már más rizikókkal rendelkezőknek (magas vérnyomás, dohányzás) 2,88-4,46 mmol/l között kell lennie.

Ha vérvételen vagy, akkor a célértékek a következők:

Összkoleszterin <4,5 mmol/
LDL koleszterin <2,5 mmol/l
HDL koleszterin - NŐK >1,2 mmol/l
HDL koleszterin - FÉRFIAK >1,0 mmol/

 

MÉRESD MEG koleszterinszintedet az „Egy Csepp Egészség” program keretében!

A kiválasztott BENU Gyógyszertárakban kulturált tanácsadó helyiségben minden szerdán érhető el ingyenes gyógyszerészi gondozás. Nemcsak az egészségügyi értékek ellenőrzésére van lehetőség, de a személyes beszélgetésre is a gyógyszerészekkel, egészségügyi szakemberekkel!

programban résztvevő patikák listáját megtaláljátok az Egy Csepp Figyelem Alapítvány honlapján, az ingyenes mérések elérhetőek a BENU logóval jelölt gyógyszertárakban! Az akcióban részt vevő Benu Gyógyszertárakban ingyenes vércukor-, vérnyomás- és koleszterinmérésre a BENU honlapján lehet bejelentkezni.

„Egy Csepp Egészség”
A BENU Gyógyszertárak és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös szűrőprogramja

BENU_logo_kicsi.png

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr306816497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása