Cukkerberg

A győztes: Rozmaringos szilvatorta!

2014. szeptember 15. - kiskatka

A "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenyt idén Szász Kinga nyerte fantasztikus Rozmaringos szilvatorta alkotásával! Szívből gratulálunk!  A győztes nyereménye egy professzionális Kenwood Major Premier robotgép, a Kenwood felajánlásából.

Alább a recept!

2_9.jpg

A Háziversenyt azért hirdettük meg idén is újra, hogy megtaláljuk a legfinomabb otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül, egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető, de mindenki számára jó választást jelent alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt.

A versenyre érkezett receptekből a zsűri tízet választott ki, amelyet "élőben" kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak pénteken az Academy Golf Budapest golfklubban. A zsűrizésről nézegessetek fotókat ITT

A győztes Szász Kinga nyereménye egy fantasztikus Kenwood Major Premier robotgép. A nyertes Rozmaringos szilvatorta elkápráztatta a Háziverseny zsűrijét, Mautner Zsófi gasztrobloggert, a Chili & Vanília blog szerzőjét; Mihályi László, mestercukrászt, a lyoni desszert világbajnokság döntősét, a Váci Desszert Szalon tulajdonosát; Kovács Ildikót, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusát és Nándori László, aranykoszorús cukrászmestert, a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny 2013-as és 2014-es győztes tortáinak megalkotóját.

1_45.jpg

A Rozmaringos szilvatorta 24 szeletes, 1 szeletre 174,4 kcal-t és 14,4 g szénhidrátot érdemes számolni. Mindkét érték változhat attól függően, pontosan milyen alapanyagot használtok, ezért kérünk Titeket, mindig számoljatok utána a saját megsütött tortátok pontos szénhidrát- és energiatartalmának. 

Íme a recept:

1_44.jpgRozmaringos szilvatorta

Tortalap:
143 g darált dió
44 g vaj
150 g nyírfacukor (xilit)
30 g zabliszt
146 g tojásfehérje

Szilva töltelék:
1 kg szilva
80 g nyírfacukor (xilit)
negyed citrom leve
7 db zselatinlap
1 db rozmaringág

Krémsajt mousse:
250 g zsírszegény natúr krémsajt
130 ml tejszín
10 g zselatin
2 db tojássárgája
1 db egész tojás
65 g nyírfacukor (xilit)
24 ml víz

Vaníliakrém:
100 g tejszín
20 g diabetikus fehércsokoládé
fél vaníliarúd
fél zselatinlap

Elkészítés:

Vanília krém: A tejszínt felmelegítjük a kikapart vaníliamagokkal és a vaníliarúddal, majd levesszük a tűzről, a vanília rudat eltávolítjuk. Hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, alaposan lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük (legalább 4 órára).

Tortalap: A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalókat végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra (vagy szilikonlapra), két körlapra osztva terítjük. (A díszítésnek hagyjunk meg egy kevés piskótát és külön süssük meg.) A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.

Szilva: A szilvát megmossuk, kettévágjuk, magot eltávolítjuk, és egy edénybe daraboljuk. Hozzáadjuk a nyírfacukrot és kb. 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott szilvát visszatesszük a tűzhelyre, ráfacsarjuk a citromot, beledobjuk a rozmaringot és tovább főzzük, míg kicsit besűrűsödik (kb. 10-20 perc). A rozmaringágat kivesszük, állni hagyjuk.

Krémsajt mousse: A tejszínt lágy habbá verjük. Egy másik tálba a krémsajtot habverővel simává keverjük, majd a lágy habbá vert tejszínt belekeverjük. A tojássárgáját az egész tojással kézi habverővel összekeverjük. Ezalatt egy edényben a vizet a cukorral 121 fokig melegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott zselatinlapokat a cukorszirupba dolgozzuk, végül folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és keverjük, amíg besűrűsödik, végül a tejszínes krémsajtba lazán belekeverjük. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

Torta összeállítása:
Az egyik tortalapot a tortaforma (24 cm-es) aljába tesszük. A szilvával vékonyan megkenjük. A szilvatölteléket felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a meleg szilvához adjuk. Jól elkeverjük, majd a tortalapra öntjük. Pár órára, amíg a szilva megszilárdul a hűtőbe tesszük. Míg a szilva dermed, a fent leírt módon elkészítjük a krémsajt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a másik tortalapot, majd az elkészült krémsajt mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg a mousse is megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk, a tortát darált dióval panírozzuk.

A vaníliakrémet kézi habverővel lágy habbá verjük, nyomózsákba töltjük és a tortát pár friss szilvával, a külön sütött és morzsolt piskótával, valamint a vaníliakrémmel feldíszítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr906692241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása