Cukkerberg

Tápszer kontra diab

2014. július 16. - kiskatka

Egy nagy nemzetközi vizsgálat szerint a cukorbetegségre hajlamos csecsemőknél a várttal ellentétben speciális tápszer adása mellett – csakúgy, mint a tehéntejjel történő tápláláskor – is termelődnek autoantitestek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeivel szemben, tehát a pusztító autoimmun folyamat sajnos így is elindul.

1_32.jpg

Korábbi kutatások felvetették, hogy a speciális, komplex tejfehérjéket nem tartalmazó tápszerek megakadályozhatják az autoimmun folyamatok beindulását, ezáltal szerepük lehet az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Létezik ugyanis egy hipotézis, miszerint csecsemőknél a tehéntejes vagy tápszeres táplálás, egészen pontosan az ezekben lévő nagy méretű fehérjék képesek autoimmun folyamatot, így 1-es típusú cukorbetegséget indukálni. Az egészen kicsiknél ugyanis a bél falán sokkal nagyobb molekulák is felszívódnak, átjutnak, mint későbbi gyerekkorban vagy felnőttkorban. Így a csecsemőknél tápszeres vagy tehéntejes táplálás során olyan fehérjék juthatnak a véráramba, melyek beindítják az immunrendszert és tévesen, egyfajta mellékhatásként a szervezet elpusztítja az inzulintermelő sejteket.

A hipotézis egy sajnálatos véletlen folyamán született. Egy kis csendes-óceáni szigeten, civilizációtól távol, nem ismerték az 1-es típusú cukorbetegséget. Aztán a civilizációval együtt elérhetővé vált a szigeten a tehéntej, illetve a tehéntej alapú tápszerek. A tápszerek sok kicsi életét megmentették, viszont ugrásszerűen megnőtt a cukorbeteg gyerekek száma is.

A megfigyelést követően számos adat született arra, hogy az összetett idegen fehérjékkel való korai találkozás fokozza az 1-es típusú diabétesz kifejlődésének esélyét a betegségre hajlamosaknál. 

Most a Pittsburgh Egyetem gyermekkórházának kutatói azt remélték, hogy speciális tápszer adásával - az említett összetett fehérjéket nélkülöző, hidrolizált tápszerekkel - meg tudják előzni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A hidrolizált csecsemőtápszert 2002 és 2007 között 15 ország 78 intézményében tesztelték. A Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk (TRIGR) vizsgálatban véletlen besorolás alapján 1078, nagy kockázatú csecsemőt hidrolizált tápszerrel, 1081, ugyancsak nagy kockázatú csecsemőt hagyományos tápszerrel táplálták. Utóbbi készítmény 80 százalékban tehéntejfehérjét, 20 százalékban hidrolizált kazein proteint tartalmaz. A kétféle tápszer ízre és szagra annyira hasonló egymáshoz, hogy sem a szülők, sem a vizsgálók nem tudtak különbséget tenni közöttük. Minden csecsemő szülője szabadon dönthetett arról, hogy szoptatja-e gyermekét, illetve mikor kíván áttérni a tápszeres táplálásra.

Vérmintát vettek a megszületéskor a köldökzsinórvérből, majd 3, 6, 9, 12, 18 és 24 hónapos korban, melyből meghatározták az antitestek szintjét, ami az autoimmun folyamat beindulását jelzi. Ezt követően a gyermekek 10 éves koráig évente került sor vizsgálatra.

Az eredmények azt jelzik, hogy átlagosan 7 éves utánkövetés során nem volt különbség az antitestek szintjében a két csoport között. A megfigyeléseket kommentálva a vizsgálatot vezető Dorothy Becker, a pittsburgh-i kórház gyermekgyógyász professzora ezt mondja: „A csecsemő által fogyasztott tápszer típusa tehát nem befolyásolja a hasnyálmirigyben kialakuló gyulladásos folyamatokat, de a vizsgálat semmit nem árult el számunkra arról, miért alakul ki a cukorbetegség. Állatkísérletekben a kísérleti tápszerrel etetett egerekben a gyulladásos markerek voltak kimutathatók, a cukorbetegség kialakulása csaknem teljesen megakadályozható volt. Ugyanezzel a tápszerrel táplált gyermekeknél azonban nem ez történt.”

Azt is hozzáteszi, hogy vizsgálatuk 2017 februárjában zárul majd le, amikor a részt vevő gyermekek már legalább 10 évesek lesznek, így „elegendő bizonyíték lesz annak kimondására, hogy a kísérleti tápszer alkalmas-e az 1-es típusú cukorbetegség prevenciójára”.

A jelen eredmények fényében mit sem változik az az alap mondás, miszerint a szoptatás továbbra is előnyös a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére. Az anyatejben ugyanis még egy sor nagyon fontos molekula van, ami a csecsemő immunrendszerét befolyásolja. Ami megdőlni látszik, hogy a tápszeres táplálás önmagában képes lenne diabot okozni. A jelek szerint nem, tehát ha valaki esetleg emiatt érezne bűntudatot - ne tegye.

PharmaOnline, fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr256514037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása