Cukkerberg

A jogsi igazolásért térítési díj kérhető

2014. május 29. - kiskatka

Ne lepődj meg, ha a jogosítványodhoz szükséges szakorvosi igazolásért a jövőben fizetned kell. Az OEP új állásfoglalása szerint ugyanis "a gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat, illetve az ahhoz kapcsolódó vagy annak érdekében végzett további vizsgálatok, szakorvosi vélemények az Egészségbiztosítási Alap terhére nem vehetőek igénybe, így azok elvégzéséért, illetve kiállításáért az egészségügyi szolgáltató térítési díjat kérhet."

1_21.jpg

Cukorbetegként a jogosítványhoz szakorvosi igazolás, az igazoláshoz pedig néha plusz vizsgálatok szükségesek. Az OEP napokban megjelent állásfoglalása szerint sem az igazolás kiállítása, sem a plusz vizsgálatok a jövőben nem feltétlen lesznek ingyenesek ("OEP kasszások"), azokért térítési díj kérhető.

Dr Strényer Ferenc, a Magyar Diabetes Társaság oldalán írja:

"2011-ben Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság akkori elnöke jogértelmezés céljából levelet írt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának a gyógyszeres kezelés alatt álló diabeteses betegek gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság elbírálásához szükséges szakorvosi vélemény kiadásával kapcsolatban (13/1992.VI.26. rendelet I. számú melléklet 5.2.1.2.). Az akkori 4923-67-69/3/2011 számú OEP állásfoglalás a következőt tartalmazta „Antidiabetikus gyógyszerelés alatt álló beteg esetén szakorvosi vélemény kérése szükséges, amelyre a szakellátás igénybevételére és finanszírozására vonatkozó általános szabályok az irányadók." és „a szakorvosi véleményt adó szakellátó hely díjra nem jogosult."

2014.05.09.-én az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója az előbbiekkel ellentétes állásfoglalást küldött valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak és jelezte a korábbi, 4923-67-69/3/2011 számú állásfoglalása hatályon kívül helyezését. Az új állásfoglalás lényege a következő „...a gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat, illetve az ahhoz kapcsolódó vagy annak érdekében végzett további vizsgálatok, szakorvosi vélemények az Egészségbiztosítási Alap terhére nem vehetőek igénybe, így azok elvégzéséért, illetve kiállításáért az egészségügyi szolgáltató térítési díjat kérhet."

A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
Dr. Strényer Ferenc"

Hogy ez pontosan mit fog jelenteni a mindennapokban, nekem egyelőre nem világos - feltétlen írjátok meg, ha beleütköztök a következményekbe.

fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr966225883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása