Cukkerberg

Inzulintermelő sejteket hoztak létre klónozással

2014. április 30. - kiskatka

Tudósok először hoztak létre klónozott emberi embriót 1-es típusú cukorbeteg nőktől származott sejtek felhasználásával, hogy az embriókból kinyert őssejtekből a beteggel genetikailag azonos inzulintermelő béta sejteket állítsanak elő - írja a Nature.

1_12.jpg

Majdnem egy éve írtam, hogy kutatók sikeresen klónoztak emberi embriót, amelynek számunkra érdekes és etikus üzenete a terápiás klónozás lehetősége. A mostani hír pont erről szól: terápiás klónozással sikeresen hoztak létre 1-es típusú cukorbeteggel genetikailag identikus inzulintermelő béta sejteket. Ezeket a sejteket a jövőben elképzelhető, hogy be lehet majd ültetni és így a szervezet inzulintermelését személyre szabottan helyreállítani, az átlagos transzplantációt kísérő kilökődés veszélye nélkül.

A terápiás klónozásról hosszabban olvashatsz ITT.

Röviden: fogsz egy női petesejtet és valaki más, pl. egy cukorbeteg bőrsejtjét. A petesejtből kiveszed a DNS-t (örökítőanyagot) és a helyébe beteszed a bőrsejtből kivett DNS-t, majd az imigyen módosított petesejtet osztódásra bírod, azaz elindítod az embrionális fejlődés útján. A fejlődési folyamatot korán, sejtcsomó állapotban leállítod -  a sejtcsomó belsejében lévő őssejteket pedig kivonod. Az így kinyert, genetikailag a bőrsejt gazdájával (tehát a cukorbeteggel) azonos őssejteket pedig rábírod arra, hogy alakuljanak inzulintermelő sejtekké.

Az eljárás maga egyébként nagyon hasonlít Dolly bárány klónozásakor használt eljáráshoz, csak itt ahelyett, hogy az embriót visszaültetnék egy anyába (ez ember esetében szigorúan tilos), még korai, őssejtes stádiumban leállítják a folyamatot. A kinyert őssejteket pedig különböző kezelésekkel inzulintermelő sejtek irányába terelgetik.

A new york-i Őssejtkutató Intézet munkatársa, Dieter Egli kutatásvezető elmondta, hogy ezeket az őssejtek terápiás célú sejtcserére lehetne használni. Az embrionális őssejtek nagy előnye, hogy bármilyen típusú sejtté átalakíthatók, nemcsak a mostani kutatás céljául kitűzött inzulin-termelő sejtekké. Így különböző transzplantációkra tudnának bármilyen sejtet, szövetet vagy akár szervet is létrehozni.

A klónozott humán embrióból származó őssejtek előnye az, hogy genetikailag megegyeznek a páciensével, ami így egy sor betegségre személyre szabott terápiás lehetőséget nyújt. Doug Melton, a Harvard Őssejt Intézetének kutatója – aki a munkában nem vett részt – a tanulmányt jelentős technológiai eredménynek tartja, ám úgy véli, inkább a tudományos kutatás új eszköze lehet, mint az emberi transzplantáció kiindulási pontja.

Ígéretes és érdekes eredmények, melyek továbbfejlesztése biztonságos klinikai felhasználásra még a jövő nagy feladata.

Index, NBC, Reuters, eredeti publikáció 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr186099893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása