Cukkerberg

Azért vagy cukros, mert túl sok cukrot ettél?

2014. március 13. - kiskatka

"Miért én? Mivel érdemeltem ezt ki? Az én hibám...?" Csak néhány kérdés azok közül, ami legtöbbünkben kínzóan felbukkan a cukorbetegség diagnózisakor, a bizonytalan rossz érzéseinkre pedig sokszor alaposan rátesz megjegyzéseivel és kérdéseivel a környezet. Örököljük vagy szerezzük a cukorbetegséget?

image.jpgfotó

Valójában néhányan már úgy születünk, hogy hordozzuk magunkban a hajlamot a cukorbetegségre, amiért sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki nálunk a diab, mint másnál. Minden cukorbeteg úgy lett cukorbeteg, hogy örökölte a hajlamot, majd valamilyen külső környezeti faktor indukálta a betegség kialakulását. Igaz ez mind az autoimmun, inzulinhiányos 1-es típusra (gyerekek, fiatalok döntően), mind az életmódbeli okokkal összekötött 2-es típusra (inkább felnőttek).

Hogy a genetika fontos tényező, de önmagában nem elegendő, genetikailag azonos, azaz egypetéjű ikreken végzett megfigyelések igazolták. Ha valaki 1-es típus, ikertestvére 50%-os eséllyel lesz cukorbeteg (minden második ikertesó lesz "csak" cukorbeteg). Talán meglepő, de ha 2-es típusról van szó, akkor az esély még magasabb, 80% (öt ikertesó közül négy lesz cukorbeteg). A genetikai hajlam miatt minden cukorbeteg ikertesója magas rizikót hordoz a betegségre, de a hatás nem kizárólagos, hiszen a genetikailag identikus ikertesók egy része "megússza".

Mi okozza az 1-es típusú, autoimmun cukorbetegséget?

A genetika tehát felelős, de meglepő módon csak fele részt. Hiába hordoz valaki erősen hajlamosító génvariációkat, még akkor is "csak" 50% esélye van a diabra. Arról nem is beszélve, hogy diabétesz-gén nem létezik, hanem sok génváltozat együttes hatását kell figyelembe venni: mindegyik gén hozzáteszi a magáét, jót-rosszat, és a nettó hatás adja a hajlamot, ami pedig országról országra nagy varianciát mutat. Egyes országokban könnyebb kiszámolni a nettó hatást (pl. Finnország), Magyarországon pont nem annyira egyszerű, a nagy genetikai heterogenitásunk miatt (hányatott történelmünk volt, ugye).

A hajlam mellett kell valamilyen környezeti faktor, ami beindítja az autoimmun folyamatot. Sajnos a pontos kiváltó okokat még nem ismerjük, így a megelőzésre sincs lehetőség, de például ilyen megfigyelések vannak:

  • cukorbetegség sokkal gyakoribb télen, mint nyáron, és több a cukorbeteg az északi országokban, mint a déli államokban
  • a diab kialakulását sokszor megelőzi valamely vírus- vagy bakteriális fertőzés, ami beindíthatja az autoimmun folyamatot
  • korai táplálkozás fontosnak tűnik, a szoptatásnak egyfajta védő hatását lehet megfigyelni.


Ha a nagy átlagot nézzük, akkor azt mondhatjuk, ha az anya 1-es típusú cukorbeteg, akkor a gyerekénél 1-4% az esélye a betegség kialakulásának. Ha az apa érintett, akkor 6%, édestestvérek esetén 7% a valószínűsége a betegség öröklődésének. Ha több érintett családtag is van, különösen, ha több generációból kerülnek ki, a betegség kialakulásának nagyobb az esélye.

És mi a helyzet a 2-es típussal?

Tévhit, hogy a 2-es típus kizárólag életmódbeli okokra vezethető vissza: egypetéjű ikertestvér 75-80%-ban lesz cukorbeteg, ha testvére cukorbeteg.

Ugyanakkor a genetika mellett a 2-es típus kialakulásában is fontos szerepet kapnak a környezeti faktorok, melyek közül néhányat egyértelműen ismerünk - ezek a túlsúly és a mozgásszegény életmód. Vannak normál testalkatú 2-es diabosok is, és nem minden túlsúlyos ember lesz cukorbeteg, de egyértelmű, hogy még akár erős diabhajlam esetén is a rendszeres testmozgás és a testsúly-kontroll elcsúsztatja vagy szinten tartja a diabot, míg a túlsúly és a mozgásszegény életmód hajlam esetén egyenes úton vezet a cukorbetegséghez. A megelőzés lehetősége tehát adott és butaság azzal nem élni.

Akinek a családjában előfordult 2-es típusú cukorbetegség, annál 2-4-szer nagyobb a betegség kialakulásának valószínűsége. Ha édestestvérnek van 2-es típusú cukorbetegsége, akkor 10% a kockázata a betegség előfordulásának. Szülő 2-es típusú diabétesze esetén a gyereknél 8-14% az esély a betegség kialakulására, attól függően, hogy a szülő 50 évesnél idősebb vagy fiatalabb volt, amikor esetében a betegséget diagnosztizálták.
Egyes kutatók szerint nagyobb a kockázat a gyereknél akkor, ha az anyánál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget. Ha több érintett családtag is cukorbeteg, akkor az öröklődés kockázata még nagyobb.

Amerikai Diabétesz Szövetség blogja,  Cukorbetegség és inzulin honlap

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr685858197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása