Cukkerberg

Illik-e nyilvánosan vércukrot mérni?

2014. március 04. - kiskatka

Nagy port kavart az amerikai online cukorbeteg közösségben az alábbi levelezés. Illik vagy nem illik vércukrot mérni nyilvános helyen? Ez itt a kérdés.

man_hires.jpg

Miss Manners

Ő "Miss Manners" a Washington Post olvasói levelekre válaszolós rovatának újságírója, aki amolyan modern úrinőként ír etikett és illemtanácsokat az olvasói levelekre válaszul. A napokban befutott hozzá az alábbi levél.

"Kedves Miss Manners!

Inzulinfüggő cukorbeteg vagyok és üzletemberként gyakran utazom repülővel. 

A repülőn az ülőhelyemen szoktam vércukrot mérni. Az ujjbegyszúrásra használt eszköz egy diszkrét rugós lándzsa - aki nem tudja, mi az, ránézésre nem is tudja kitalálni. A vércukorméréshez csupán egy apró vércseppre van szükségem az ujjbegyemből, ami viszont bármilyen apró is legyen, látszik. Minden további eszközt, lándzsát, papírvattát, használt tesztcsíkot a vércukormérőm dobozában, elzárva gyűjtöm és otthon gondoskodom róluk. 

Durva, hogy egy idegen mellett ülve, nyilvánosan mérem meg a vércukromat?

Az inzulininjekciót* a repülő mosdójában adom be, tehát azt senki nem látja, a repülőtéren pedig a közös mosdók előterében, mert a WC-fülkében kicsi a hely. 

Sokan megbámulnak vércukormérés közben. Vannak, aki zokon veszik és szóvá is teszik, hogy nem mellettük kellene vércukrot mérnem, miközben ők is láthatják. Egyszer egy kisgyerek hangosan megkérdezte: „ Mi az, amit a bácsi csinál? Az rossz dolog, ugye?”

Túl öntudatos lennék?"

És a válasz:

"Kedves Olvasó!

Hacsak nincs vészhelyzet, az a jó, ha az ilyen orvosi jellegű beavatkozásokat távol a figyelő szemektől végzi, vagyis privát helyen, például mosdóban – hacsak nem lehet olyannyira diszkréten végezni, hogy az már nem is látszik. Nem illetlenség, ha valaki a vacsoraasztalnál bevesz egy gyógyszert, de csak ha nem jár mellé „desszertnek” egy hosszas előadás a koleszterinről vagy az épp aktuális egészségügyi állapotáról.

A cukorbetegek mindennapjaihoz hozzátartozó eszközök nagyon gyorsan fejlődnek, egyre kisebbek, diszkrétebbek, de a vércukorméréshez továbbra is igazi vércsepp kell. A vér és a vér látványa sokakat érzékenyen érinthet. Ezért véleményem szerint a mosdó megfelelő helyiség az ilyen tevékenységek elvégzésére, ahol privát környezetben és nem közösségben lehet elvégezni a vércukormérést és inzulinadást.

Dönthet úgy, hogy hasonló szituációban elmagyarázza a gyereknek, hogy ez az egészsége megőrzése érdekében végzett fontos tevékenység, vagy nem figyel rá és a magyarázatot ráhagyja a szülőkre. Remélhetőleg a szülők idővel megtanítják a gyereknek, hogy a kíváncsiságát több diszkrécióval élje meg.

Üdvözlettel

Miss Manners"

* Amerikában az inzulint hagyományos injekciós tűvel adják, nálunk sokkal diszkrétebb, inzulinadásra kifejlesztett, ún. inzulinadagoló tollal.

Az amerikai online cukorbeteg közösség túlzás nélkül szétszedte Miss Mannerst a fenti véleményéért, miközben a történet váratlan csavart kapott: kiderült, Miss Manners fia gyermekkora óta cukorbeteg. Na kérem, most akkor mi van?

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr365842703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anothernick 2014.03.04. 12:39:20

én is igyekszem ezeket úgy intézni, hogy ne zavarjak másokat, mert tényleg vannak erre érzékenyek, nem finnyásságból, van, akiket a vér látványa sokkol. kivéve ha vészhelyzet van persze, akkor nem ez az elsődleges. a gyereknél más az eset, ott sem mutogatjuk, de őt nem fogom elrángatni egy mosdóba, így ha pl. játszón vagyunk, igyekszem egy másoktól távolabbi padhoz terelgetni. nem tudom, mit kell ebből ügyet csinálni, én is igyekszem úgy intézni, hogy mások észre se vegyék, ha meg mégis, akkor forduljon el, nyilván látszik abból, amit csinálok, hogy nem őt akarom rémisztgetni.

dayaxx 2014.03.13. 10:27:05

Én mérek és szúrok nyilvánosan. Repülőgépen meg főleg. Mert ugye etetéskor nem lehet kimenni a mosdóba, de akkor kéne mérni meg inzulint beadni...
süti beállítások módosítása