Cukkerberg

Inzulin, a tiltott doppingszer

2014. február 12. - kiskatka

Bármilyen furcsa legyen számunkra, akiknek az életet jelenti, de az inzulin rajta van a tiltott doppingszerek listáján. A 2014-es téli olimpia egyetlen cukorbeteg sportolója, Kris Freeman külön engedéllyel mentesül a tiltás alól.

6a00d8341c61ab53ef010535f9b201970c-800wi.jpg

Az inzulin ugyanis vércukorcsökkentő hatása mellet és azzal együtt hat a zsír- és fehérje-anyagcserére is, így "kitűnő" doppingszer. Főleg tömegnövelésre használják a hülyék kokszoló profi sportolók és sajnos jó néhány amatőr testépítő is.

Van, akinek viszont az életet jelenti, mégpedig a téli olimpia egyetlen cukorbeteg sportolójának, Kris Freeman-nek. Freeman ezért külön engedéllyel indulhat a versenyeken, gyógyászati célú használatról lévén szó.

A háború után egyébként a kórosan sovány, nem cukorbeteg gyerekek "felhizlalására" is használtak inzulint a kórházakban. A pluszban beadott inzulintól a gyerekek ettek (és híztak), mint a kisangyal. Minden cukorbeteg ismeri azt az érzést, mikor egy alacsony vércukortól meglep minket a farkaséhség, gyakorlatilag a világot fel tudnánk zabálni, de a hűtő tartalmát egészen biztosan. Ahogy (remélem) azt is ismeri mindenki, hogy ha túl sok a napi beállított inzulinadag, hízni fogunk, míg ha fogyni szeretnénk, az inzulinmennyiségen is csökkenteni kell, természetesen a szénhidráttal és a bevitt kalóriával együtt.

A kokszolásként beadott inzulin főként az izomtömeget növeli, miközben nagyon gyorsan ürül a szervezetből és gyakorlatilag kimutathatatlan, a test saját inzulintermelésétől analitikai eszközökkel is nagyon nehezen elválasztható. Vagyis tökéletesen titokban maradhat. Ugyanakkor nagyon veszélyes, orvosi felügyelet nélküli használata beláthatatlan következményekkel jár és minimális túladagolása is akár életveszélyes lehet, sutyiban adagolni az egyértelműen esztelen ostobaság kategóriája.

Szóval ha "jaj, szegény nagymamám kifogyott az inzulinból" kérincsélés valakitől ismétlődően magas frekvenciával ugrik az arcunkba, gondoljunk arra, hogy az inzulinnak sajnos van fekete piaca. Ha segítjük ezt az aktivitást, nem csak veszélyeztetünk másokat, de valahol magunk alatt vágjuk a fát (gondolok itt az egyébként is szűkös támogatásokra). És hogy ilyen körülötted nem fordulhat elő? Sajnos de, én sem gondoltam volna, míg a fitneszteremben le nem szólítottak azzal, hogy látják rajtam az inzulinpumpát, ha esetleg tudnék adni egy ampullát...

A tiszta sport és az egészség jegyében inkább drukkoljatok a cukorbeteg olimpikonnak, Kris Freeman-nek:

  • február 14. péntek, 15km - M1, 12:25, élő
  • február 16. vasárnap, 4x10km-es váltó - M1, 15:00, élő
  • február 23. vasárnap, 50km - M1, 11:00, élő

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr125811376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása