Cukkerberg

Dear Steve!

2013. február 02. - kiskatka

Egy korábbi posztban írtam a LivingVertical nevű projektről, melynek keretében egy 29 éves cukorbeteg fiú arra adta a fejét, hogy egy éven keresztül, minden egyes nap sziklamászással hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A blogposzt kapcsán felmerült a kérdés, vajon extrém hőmérsékleti körülmények között hogyan tudja megoldani a vércukormérést és megóvni az inzulint? A cukormérő ugyanis nem működik sem hidegben, sem melegben, az inzulin pedig tönkremegy, kifagy vagy megbuggyan.

A kérdést megírtam Steve-nek FB-on és kaptam választ! Legalulra beemeltem az eredeti angol szöveget is.

75041_554692244549926_1627741226_n.jpgSteve a hegyen

Tovább

Nem is látszik rajtad!

"Tényleg cukorbeteg vagy? Nem is látszik rajtad!"

Egy másik kedvenc a cukorbetegségemre kapható reakciók között. Sajnálom (illetve dehogy is), de a cukorbetegség nem látszik. A magas vércukor, na az tud látszódni, de még az sem mindig!

Az 1-es típusú cukorbetegség gyorsan alakul ki, napok alatt extrém módon emelkedik meg a vércukorszint, amelynek tünetei a szomjúság, fáradtság, sok pisilés, szájszag, stb. Ez látható. De a megkezdett inzulinkezelésre a vércukorszint gyorsan helyreáll és a tünetek megszűnnek.

A lappangva, lassan kialakuló 2-es típusnál apránként növekszik a vércukorszint és sokszor évek alatt ér el extrém értéket - ehhez pedig "alkalmazkodik" a szervezet, ezért nincsenek jól látható tünetek. Csak szövődmények, de azok aztán bőven, amennyiben a vércukorszintet nem állítják helyre. Attól, hogy nem fáj, még probléma.

A felmérések szerint minden cukorbetegre lehet számolni valakit, aki vagy cukorbeteg, vagy jó úton halad felé, miközben nem is tud róla!

Egyszóval tedd a bukszádba emlékeztetőül a mai bölcsességet és csapd föl bátran legközelebb, amikor a fenti klisé elhangzik:

MjAxMy04ZjUwYjliMDY4MzQ5OWY1_5101b0c3bd171.png

Kutyaélet

Az emberek kövérek és egyre kövérebbek lesznek. Az ember legjobb barátja pedig ebben is hűségesen követ minket, tempósan terjed az elhízás a kutyák körében is - és a túlsúllyal együtt az izületi bántalmak, a cukorbetegség és a keringési problémák. Felelőtlenség? Vagy már állatkínzás?

fat_dog1.jpgKutya meg a gazdája

Tovább
süti beállítások módosítása