Cukkerberg

A világ legidétlenebb futóversenye

2013. június 29. - kiskatka

Számomra már a hazai Brutál Futás is kellően extrém, de a Zombi Futás viszi a pálmát! Itt aztán tényleg mindenki az életéért fut! Valaki nem rendezné meg itthon is...?

1_2.jpg

Tovább

Bionikus hasnyálmirigy működésben

A Massachusetts General Hospital fejlesztését, a "Bionikus Hasnyálmirigyet" idén áprilisban harminc cukorbeteg a kórházon kívül, otthon tesztelhette. A kipróbálás sikeresnek bizonyult, a készítők szerint reális gondolat, hogy 5-10 éven belül minden inzulinra szoruló cukorbeteg számára elérhető lesz ez a vércukorszintet automatikusan kontrolláló készülék. Legyen úgy!

Anna1.jpgAnna Floreen és rajta a "Bionikus Hasnyálmirigy"

Tovább

Zsírra gyúrunk, vazze!

Nem csak az izmainkat érdemes edzeni, hanem a zsírsejtjeinket is - állítják a Joslin Diabetes Center kutatói. A rendszeres testmozgástól ugyanis a "rossz" fehér zsírszövet "jó" barna zsírszövetté alakul át, amely aztán növeli az inzulinérzékenységet és jó hatással van a szervezet teljes anyagcsereállapotára. Eddig csak izomra gyúrtunk, mostantól "jó" zsírra is!

fat-man-on-treadmill.jpg

Ha nem is fogysz, akkor se hagyd abba - a felszín alatt jó dolgok történnek

Tovább

AB: "Nem sérti az Alaptörvényt az inzulinrendelet."

A tavaly áprilisban bevezetett, majd idén májusban enyhített inzulinrendelettel kapcsolatban a Társaság A Szabadságjogokért először az ombudsmanhoz fordult, majd 22 egyéni beadvánnyal is élt az Alkotmánybíróságnál. Az AB most hozott döntést, mely szerint az inzulinrendelet jelenlegi formája nem ütközik Alaptörvénybe, így változtatás nem várható. A TASZ jelenti.

gav.jpg

Tovább

"Magyarország Cukormentes Tortája"!

Augusztusban kiderül, melyik lesz idén "Magyarország Cukormentes Tortája", mert újra itt a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen meghirdetett versenyünk!

Emlékeztek a tavalyi győztesre, az Almatortára egressel? Egy csomó cukrászdában még most is kapható - a tavalyi Ízek Utcáján, augusztus 20-án óriási sikert aratott! Az ipartestületi cukrászok már nevezték a kreációikat, most már csak egy pár hét és kiderül, melyik sütemény lesz az idei befutó.

MCT02.jpgA tavalyi győztes, az Almatorta egressel

De hogy Ti se maradjatok ki a jóból: újra meghirdetjük a Háziversenyt is hobbiszakácsok és házikukták számára! Süsd meg életed legegészségesebb tortáját finomított cukor és fehér liszt nélkül, a lényeg, hogy minél alacsonyabb legyen a szénhidrát- és kalóriatartalom, viszont ugyanúgy finom és szép is legyen a sütemény! Érdemes nevezni, mert a fődíj egy igazi KitchenAid Artisan profi konyhai gép!!

Tovább

"Cukorbeteg vagyok", japánul, valaki?

A mai nap találata külföldi nyaraláshoz: Android alkalmazás okostelefonra, amely háttérképként írja ki több nyelven, hogy "Cukorbeteg vagyok"!

unnamed.pngHa valaki a kártyás megoldást szeretné inkább, a DiabetesOnline oldalán számos nyelven található meg egy rövid figyelmeztető tájékoztató. Lehet nyomtatni színes lapra, pénztárcába, esetleg kartonra, laminálva vagy anélkül, és pikk-pakk kész a házilag készített életmentő kiskártya:

Tovább

Szigszalag helyett

Dübörög a lekvár- és kompótfőző szezon, amikor felmerül a kérdés: hogyan különböztessük meg egyértelműen a diabetikus, cukor hozzáadása nélkül készült finomságot a cukrostól? Nálunk a szigszalag volt a megoldás kulcsa, és bár a célnak tökéletesen megfelel, irtó gusztusos címkék vannak a neten! Letölthetőek, kinyomtathatóak, dizájnolhatóak!

jam-collage.pngEgy kis ihlet

Tovább

Vércukorérzékelő inzulingél

A MIT fejlesztői olyan injektálható, fogkrémszerű nanogéllel rukkoltak elő, mely érzékeli a szöveti környezet cukorszintjét és annak megfelelően inzulint bocsát ki – akár egy szintetikus inzulintermelő béta sejt. Cukorbeteg egerekben egy injektálás 10 napig biztosította a normális vércukorszintet.

Clipboard01_14.jpg

 Nanorészecskék, dextrángömbök és a kiszabaduló inzulin.

Tovább

Pozitív ovisztori DiabLife Lillától

"Szerencsére van egy másik - hála istennek pozitív - történetem is egy hétéves kisfiúról, aki imád sportolni, méghozzá focizni! A kisfiút, Pault két éve inzulinpumpás kezelésre állították. A szülőknek nehéz feladatuk volt: engedjék Pault sportolni?..." - kezdi a történetet Lilla blogjában.

Ha Neked is van ovisztorid, ragadj klaviatúrát!
kata.kiss@egycseppfigyelem.hu

kidsoccer.jpga fotó illusztráció

Tovább

Árvíz, hipócsomag, inzulin

Mint tudjátok, rekord árhullám közeledik (sőt, már itt is van) a Dunán. Remélhetőleg az árvízi védekezés mindenhol kellőképpen hatékony lesz, de ha árvízzel fenyegetett helyen éltek és cukorbeteg van a családban, gondoljatok arra, hogy cukorbetegként kisebb problémák is nagyra nőhetnek.

Egyrészt készítsetek össze hipócsomagot, inzulint, gyógyszert, hátha hirtelen menni kell. Másrészt gondoljatok arra, hogy ha fogyóban otthon az inzulin vagy egyéb fontos dolog, a víz elzárhatja az utakat is, ami megnehezíti az utánpótlást és az utazást. És végül: ne induljatok el az esszenciális dolgok nélkül, ha kicsit is esélyes, hogy valahol elakadtok. Check-list a havazásos posztban.

Vigyázzatok magatokra, mert belőletek csak egy van! ;)

Clipboard01_13.jpg

süti beállítások módosítása