Cukkerberg

Indul a "Belevalók" program!

2013. október 11. - katona_évi

"Belevalók" címmel ingyenes továbbképző programot indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvodai nevelők számára, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat a cukorbeteg kisgyerekek óvodai gondozására, és hogy megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek óvodai felvételét, beilleszkedését a közösségekbe. A programban az alapítvány partnere a Kaméleon Olvasóklub.

iStock_000017812712Medium.jpg

Egy cukorbeteg kisgyerek óvodai elhelyezése kemény dió: sok helyütt fel sem veszik az óvodák a cukros kicsiket, ahol mégis vállalják a gondoskodást, az óvónőknek maguktól kell megtanulniuk -a szülők segítségével-, hogy mit is jelent egy cukorbeteg gyermek ellátása. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 őszén új programot indít óvodai dolgozók - óvodavezetők, óvónők, dadusok - számára. Fél napos, ingyenes továbbképzésen készítik fel a nevelőket a cukros kicsik körüli mindennapi feladatokra.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulinadásra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Az alapítványhoz érkezett visszajelzések azt mutatják: több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. 2014 szeptemberétől azonban életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves - köztük a cukorbeteg - gyerekek felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenni, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő.

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll, egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszintmérés, inzulinadagoló „pen" bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása). Az alapítvány egy, az ezeket a témákat érintő oktatóanyagot is kiad óvodapedagógusok számára, ami az alapítvány online felületein (egycseppfigyelem.hu, cukkerberg.blog.hu, Facebook/egycseppfigyelemalapitvany) is elérhető lesz mindenki számára.

A továbbképző program első állomása október 17-e Kecskemét, ahol az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnere a Kaméleon Olvasóklub. Az olvasás népszerűsítő programról a diabétesz továbbképzést megelőzően szakemberek tartanak előadást, „Olvasóvá nevelés a digitális korban"címmel az óvónőknek (erről bővebben itt: http://rainbowkatalogus.hu/olvasoklub/)

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvónői oktató programja a 2013-ban indult, "egycseppes" gyerekprogram második állomása az 5 éven felüli gyerekeknek szóló mesekönyv megjelenése után. A Szárnyak és paták Finy Petra meséjével és Herbszt László illusztrációival tavasszal jött ki a Kolibri Kiadónál. A történet egyik mellékszereplője, Glu egy cukorbeteg, vagány kisfiú. A könyvvel az volt a célja az alapítványnak, hogy lebontsa a diabéteszt körülvevő tabukat, megkönnyítse a cukorbeteg gyerekek közösségbe illeszkedését, és segítséget adjon a családoknak, nevelőknek ahhoz, hogy beszélni tudjanak a gyerekkori cukorbetegségről.

A "Belevalók" programhoz további támogatók csatlakozását várja az alapítvány!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr225563586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása