Cukkerberg

Kakaátültetés a legújabb zsírleszívás

2013. október 01. - kiskatka

Székletátültetés lehet a jövő fogyasztó beavatkozása, mivel az étrend mellett a bélbaktériumaink tesznek minket kövérré - állítják kutatók

5366989-Could-Poop-Transplant-Make-You-Skinny.jpgfotó

A bélben rengeteg baktérium él, melyek jelenlétét nem csupán eltűri a szervezetünk, de egyenesen szükségünk van rájuk. Számos módon kölcsönhatunk egymásra, sokminden tápanyagot lebontanak, hasznosíthatóvá, felszívhatóvá alakítanak. Sőt mi több, egyre több adat utal arra, hogy ezeknek a kicsi élőlényeknek meghatározó szerepük van a túlsúly kialakulásában is.

A Science legújabb számában arról számolnak be kutatók, hogy túlsúlyos emberek bélbaktériumai vékony egereket kövérré tesznek, sőt, vékony emberek bélbaktériumai képesek a kövér egereket "lefogyasztani" normális testsúlyra, ha megfelelő étrendet kapnak.

A kísérletben négy ikerpár bélbaktériumait használták, közülük az egyik iker túlsúlyos, a másik normál testalkatú. Aztán fogtak olyan egereket, melyeket mesterségesen "baktérium-mentessé" tettek és székletátültetéssel az ikrek bélbaktériumait honosították meg a kisegerek beleiben.

Amelyik egér a túlsúlyos donortól származó baktériumokat kapta, elhízott. Amelyik egér a normál testsúlyú donort fogta ki, normál testsúlyú maradt. Mindkét egeret ugyanazon körülmények között tartották, ugyanazon az étrenden.

Ahogy a kutatók össze-vissza pakolászták a különböző egerekben a "vékony" és a "kövér" baktériumcsapatot, az is kiderült, hogy a "vékony" baktériumok képesek megvédeni az elhízástól. Hiába vannak ott a "kövér" baktériumok is, a "vékonyak" lenyomják ezeket és az állat vékony marad. De: a "vékony" baktériumok csak akkor tudták kifejteni a túlsúlytól védő hatásukat, ha az állatok magas rosttartalmú étrendet kaptak!

Annyi szó esik arról, mit NE együnk, és annyira kevés arról, hogy mit együnk - miközben egyre több eredmény mutatja, hogy például mennyire fontos a megfelelő mennyiségű élelmi rost fogyasztása. Itt jönnek a képbe a teljes kiőrlésű cuccok, barna rizs, barna-minden, a kevésbé feldolgozott ételek, melyek fogyasztását eddig a lassú vércukoremelő tulajdonságuk miatt ajánlgattuk, de most kiderül, hogy egyéb kedvező hatásaik is vannak.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mely baktériumok és hogyan képesek elérni a súlycsökkentő hatást. Egyik lehetséges magyarázat, hogy a megfelelő bélbaktériumok képesek a rostokat rövid zsírsavláncokra bontani, amelyek aztán felszívódnak a bélben, majd közvetett és közvetlen útvonalakon keresztül gátolják a zsírszövet növekedését, miközben elősegítik a jóllakottság-érzet kialakulását. Más hipotézis szerint a baktériumok olyan anyagok átalakításában jeleskednek,  melyek összefüggésben állnak a az inzulinrezisztencia kialakulásával, így a túlsúllyal és a cukorbetegséggel.

Sajnos a technika eddigi klinikai kipróbálása emberekben nem feltétlen járt sikerrel... A jelek szerint komplex, sokszereplős és -tényezős hatásról van szó, nem csupán 1-2 hasznos baktérium átjuttatásáról vékonyakból kövérekbe.

Ha pedig valaki a székletátültést képzelné el nehezen, hát jelzem, hogy bevett gyakorlat. Valójában életmentő eljárás olyan betegségeknél, amelyek kezelése során a bélbaktériumok kipusztulnak, így okozva nem szűnő hasmenést és felszívódási zavarokat. Belegondolni gusztustalan, a valóságban semmi különös és közben rettentő hasznos.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr805541889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása