Cukkerberg

Paprikás csokitorta cukor nélkül !!!444!!!

2013. szeptember 04. - katona_évi

...és íme, megvan a 2013-as "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziverseny győztes süteménye: Andrássy Katalin mesterműve, az Édes-nemes csokoládétorta! A finomság egy fantasztikusan olvadó étcsokoládé mousse-ból, egy réteg házi paprikazseléből és kakaós mandulapiskótából áll. A nyertes ezzel elkápráztatta a Háziverseny zsűrijét, Mautner Zsófi gasztrobloggert (zsűrielnököt), Varga Margitot, a Zazzi cukrászda mestercukrászát és Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusát. 100 g torta kalóriatartalma 126 Kcal, 100 g szénhidrátértéke pedig 17g.


_MG_0128.jpg

_MG_0449.jpg
Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője, Erős Antónia, az alapítvány alapítója, Andrássy Katalin, a Háziverseny győztese, Szűcs Zsuzsanna dietetikus és Varga Katalin mestercukrász

A Háziversenyt azért hirdettük meg, hogy megtaláljuk a legfinomabb és legegészségesebb, otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül - tehát egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető, kalória- és szénhidrátszegény. A versenyre csaknem 50 nevezést kapott az alapítvány - ebből a zsűri tízet választott ki, amelyet "élőben" kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak szeptember elején az Academy Golf Budapest golfklubban.

A győztes - Andrássy Katalin - egy padlizsánlila KitchenAid Artisan konyhai gépet vihetett haza, a Duisberg Kft. felajánlásából.

Az Édes-nemes csokoládé torta receptje

Az Édes-nemes csokoládétorta különlegességét a kakaós mandulapiskóta alapra terített édes paprikazselé adja. Sült kápiapaprikából készül, amit vaníliával, narancshéjjal, xilittel és pár csepp citromlével főzött össze a recept kitalájója, majd egy kevés édes-nemes fűszerpaprikát is hozzákevert. A zselésítéshez agar-agart használt Katalin. A végeredmény egy különlegesen harmonikus ízű, illatos, tűzpiros lekvár.

A paprikazselére vékony étcsokoládét símított, és ennek a tetejére kerül a csokoládé mousse: így a két lágy, krémes réteg között van egy vékony, roppanós réteg is.

A torta 26 cm átmérőjű, 12 szelet.

_MG_0326.jpg
Hozzávalók:


Piskótaalap:

3 egész tojás
3 dkg xilit
1 ek kakaópor
1/2 vaniliarúd
1,5 ek mandulaliszt
késhegynyi só

Csokoládémousse:

6 egész tojás
1 tojás fehérje
6 dkg xilit
20 dkg cukormentes étcsokoládé
6 ek kókusztejszín
késhegynyi só
2 g agar-agar

Csokoládéréteg:

10 dkg cukormentes étcsokoládé
1 ek kókusztejszín

Paprika lekvár:

1,5 kg kápiapaprika
30 dkg xilit
1 vaniliarúd magja
1 narancs héja
1/2 citrom leve
1 kk édes-nemes paprika
késhegynyi só
2 g agar-agar

Elkészítés:

Paprikalekvár:

A megmosott, megszárított kápiaparikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, és 180 C-on addig sütöm,
amíg a héjuk kezd megbarnulni. A sütőből kivéve a tepsit nejlonzacskóba húzom, és így hagyom kihűlni a
paprikákat, hogy a héjuk könnyen eltávolítható legyen. (A sütés, héj- és magház-eltávolítás után az 1,5 kg
paprikából kb. a fele mennyiség lett.)

A paprikahúst a magok és a héja nélkül botmixerrel összepépesítem, és hozzáadom a xilitet, a vaniliarúd
magját, a lereszelt narancshéjat, a citromlevet, és nagyon kevés sót (csak hogy az íz "kerekebb" legyen).
Amikor összeforrt, hozzáadom a fűszerpaprikát is.

Ha most keverném hozzá az agar-agart, elkészülne el a lekvár, de én zselét készítetek először. tehát:
A kész lekvárt szűrőn áttöröm, így nagyjából a levét kapom meg. Ehhez adom az agar-agart, hogy kihűlve
vágható állagú legyen. (A megmaradt sűrű lekvárt steril üvegbe töltöm későbbi felhasználásra - nagyon finom
vajas kaláccsal. Egy fél literes befőttesüvegnyi maradt meg.)

Piskótaalap:

A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat kikeverem a xilittel, a kakaóporral. Felverem a tojásfehérjét a csipet
sóval. A két masszát óvatosan összekeverem, és hozzászitálom a mandulalisztet. 26 cm-es tortafomában 15
percet sütöm 180 fokon.

A már kihűlt piskótaalapra rásímítom a paprikazselét, és berakom a hűtőszekrénybe.

Csokoládéréteg:

Gőz fölött felolvasztók 10 dkg cukormentes étcsokoládét, amihez hozzáadok egy evőkanál kókusztejszínt.
Ezt óvatosan rásímítom a már zselés piskótaalapra, és visszateszem a hűtőbe.

Csokoládémousse:

Gőz fölött felolvasztom a 20 dkg étcsokoládét 6 evőkanál kókusztejszínnel. Közben szétválasztom a 6 tojást, és még egy tojásfehérjét adok a 6 fehérjéhez. A tojássárgáját kikeverem a xilittel és felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval. A xilites tojássárgáját hozzákeverem a felolvadt kókusztejszínes csokoládéhoz, kicsit besűrítem a gőz fölött, majd az egészhez óvatosan hozzákeverem a felvert habot. Felolvasztom az agar-agart egy kis vízben, és határozott mozdulattal a kész mousse-hoz keverem, majd a krémet a torta tetejére öntöm.

A kész tortát kakaóporral díszítem.

---

A háziverseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND vércukormérő gyártója volt. A versenyt támogatta még a KitchenAid, melynek magyarországi képviselője a Duisberg Kft. és a Pötyi. "A legkreatívabb receptért" a Pötyi egy Pötyi-csomag különdíjat is felajánlott, a Háziverseny harmadik helyezettje pedig egy Dcont TREND vércukormérőt kapott a 77 Elektronika Kft. felajánlásából.

A tíz döntős receptet egyenként közzétesszük majd itt a blogon!

_MG_0466.jpg
A Háziverseny döntősei, a zsűri és Erős Antónia

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben hirdette meg először a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenyt otthonsütőknek, hobbiszakácsoknak és lelkes cukrászoknak. A pályázat célja idén is a legfinomabb egészséges torta megtalálása, amely tartósítószer, finomított cukor és fehér liszt nélkül készült. Az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa állította össze. A program azoknak is szól, akik szeretik a finomságokat, de fontos számukra, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerekkel és finomított fehér liszttel készüljön.

A versenyre nevezett sütemények adalékanyagokat és tartósítószereket nem tartalmazhattak. A versenyzők nem használhattak répacukrot, nádcukrot, illetve mézet sem.

A "Magyarország Cukormentes Tortája" "nagy" versenyt idén a "Ribizlihabos-almás réteges" nyerte. A versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdette meg 2012-ben először. A Nándori Cukrászda által készített különlegesség fehér cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A győztest Magyarország Tortájával együtt hirdették ki az Országházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr615495584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ciccancs 2013.09.12. 14:02:04

Az ígéretek szerint kiteszitek a többi receptet is. Az mikor fog megtörténni?
süti beállítások módosítása