Cukkerberg

Ismét itt a 3 havi recept

2013. szeptember 02. - kiskatka

Szeptember 1-től ismét változnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai. Egyrészt könnyebb lesz a külföldi gyógyszerkiváltás, másrészt visszajön a régi rend: ismét ki lehet váltani háromhavi gyógyszeradagot egyszerre, ha azt szeretnénk.

Patika.jpg

Szeptember 1-től módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai, így az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a három vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer kiváltásának legkorábbi időpontját.

A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerint a változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve több, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. Ezen intézkedés következtében – tette hozzá az egészségügyi államtitkárság – könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása.

A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználásért – meghatározott eseteket leszámítva – továbbra is indokolt, hogy a gyógyszereket 30 naponta váltsák ki – tudatta az államtitkárság.

Októbertől lehetőség lesz arra is, hogy ha egy beteg külföldön kívánja kiváltani gyógyszerét, akkor kérésére az orvos olyan tartalommal állítsa ki a vényt, amely a külföldi gyógyszertárak számára megkönnyíti a gyógyszer kiadását. Ezt a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetése teszi lehetővé. Az orvosnak lehetősége lesz arra is, hogy – ha módjában áll – a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr855487414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása