Cukkerberg

A Hőség, az Inzulin és a Szívás

2013. július 16. - kiskatka

Az inzulin és a kánikula nem barátok, azt sejtjük, de szerintem pánikra semmi ok, tapasztalataim szerint elég jól állja a strapát. Mit nem bír az inzulin és honnan tudhatod, hogy megbuggyant?

Staying_Cool_and_Safe_in_the_Summer_Heat.jpg

fotó

Az inzulin hivatalos tárolási hőmérséklete 4-8C, azaz a hűtő, és óva intenek, hogy komolyabb vagy huzamosabb hőhatásnak tegyük ki. Ennek oka, hogy az inzulin egy kis fehérjemolekula, aminek megvan a maga szerkezete. Hőhatásra a szerkezet megbomlik, lazul, még az is előfordulhat, hogy az eredetileg önálló molekulák egymáshoz kötődnek, kicsapódnak és az oldat bezavarosodik. Ha a szerkezet megváltozik, az inzulin már nem képes ellátni a funkcióját és megfelelően csökkenteni a vércukorszintet.

Saját tapasztalataim szerint azért az inzulin elég ellenálló és Steve, aki cukorbeteg létére a sivatagban sziklamászással múlatja idejét, szintén hasonlót írt. Ezért parára szerintem semmi ok, ha tudod, mit nem bír az inzulin és milyen, amikor valami gond van.

Steve például a sivatagban a pent árnyékba teszi és kész. Én is azt tapasztaltam, ha az inzulint nem éri direkt nap vagy extra hőhatás, nincs vele gond. Extra hőhatás, ha bent felejted a csomagtartóban a tűző napon, vagy ha a pumpa tartályában rajtad lóg és süti a nap órákon keresztül biciklizés, túrázás közben. Például Bátor Táborban egyszer irtó meleg volt és fent voltunk a kötélpályán, direkt napsütésben órákat – minden pumpás gyerkőcnek, meg nekem is, kellet cserélni az inzulint este. A direkt napon ugyanis simán felmelegedhetett az inzulin a pumpában 40-50C-ra is akár.

Penben a táska alján, árnyékban, vagy a hűvös lakásban, napsütésmentesen, tapasztalataim szerint nem lesz baja az inzulinnak. Ezzel együtt szerintem érdemes a tartalék patronokat mindenképpen hűtőben tartani nyáron, így legalább nem kell tippelgetni, hogy van-e vele gond.

Ugyanis ha gond van, akkor az inzulin nem hat. Minél jobban meggyötört az inzulin, annál kevésbé lesz hatékony, annál inkább kúsznak fel a vércukorértékek, és nyáron néha egyébként is nehéz követni a változásokat. Hetes gyalogtúrán, az utolsó napon már a bázis kétszeresét adagoltam a pumpával (200%), de így sem tudtam 10 mmol/l alá levinni a vércukraimat. Patront és inzulint cseréltem – az új, működő inzulinból már csak negyedannyit kellett adagolni (60%) a tökéletes cukrokért.

Ha tehát nyáron az inzulin valahogy nem hat, gondolj arra, hogy inzulint cserélsz, hátha az a gond. Szokták azt is javasolni, hogy nagy melegben pumpások 3 naponta cseréljenek patront. Szerintem ez indokolt lehet, ha nyaralsz, de nem akkor, ha a hűvös lakásból mész a légkondicionált irodába és vissza. A pent pedig szinte mindig lehet hűvösen tartani, táska alján, kis törülközőbe csavarva, esetleg vészmegoldásként hűtött ásványvizes-palack mellett.

Talán nem is kell írnom, de ha az eredetileg víztiszta inzulin (pl. gyorshatású inzulin) zavarossá válik, egészen biztosan probléma van, semmiképpen se használd. Persze vannak olyan inzulinok is (pl. Insulatard), amelyek alapjáraton fehéresek és használat előtt fel kell őket rázni. Ha kérdéses lenne, a használati utasításban egyértelműen megtalálható, hogy az inzulinnak víztisztának vagy enyhén zavarosnak kell-e lennie.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr305407305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtjel 2013.07.16. 14:41:27

Köszi a cikket, ez valahol megnyugtat, én, amióta nyár van, sokszor érzem úgy a fiamnál, mintha be sem adtam volna az inzulint... Ezek szerint simán tud a meleg ilyet csinálni a szervezettel?
Mi is cseréltük amúgy (ő Novomix kevert inzulint kap), feleannyit eszik a melegben, mint szokott, és mégis magasak a cukrai :(

kiskatka 2013.07.16. 15:01:32

@rejtjel: Egyedi módon reagálunk az időjárásra, általában melegben magasabbak a vércukrok, megnő az inzulinigény, de ez független attól, hogy az inzulin megbuggyant-e. Egyszerűen így működünk. Sőt, kicsit azzal is kell számolni, hogyha a szervezet dehidratált, vízhiányos, akkor az is hat a vércukorra, mégpedig felfelé. Hogy mennyire, azt nem tudom.
Ha meg tudjátok figyelni, hogy ekkor-akkor nagyobb az inzulinigény (mondjuk melegben), az jó, mert többet adtok és kész! Ami előre számítható, az tök ok, van ilyen és alkalmazkodunk hozzá (pl nőknél a menstruációs ciklus során jelentősen tud változni az inzulinigény, de már előre változtatunk a beadott inzulinon, a ciklusnak megfelelően). Csak az a nehéz, amikor összevisszaság van.
Arra, hogy az inzulin esetleg megbuggyant, akkor kell gondolni, ha hirtelen nem akar hatni, vagy ha van benne ciklikusság (pl patroncsere után általában ok, majd ahogy telik az idő, emelkednek a cukrok, aztán az újabb patronnal hirtelen megint ok lesz minden). Ilyesmi. De részemről tényleg egy kezem megszámolom, mikor tényleg az inzulinnal volt gond és nem egyéb tényezők kavartak be. Minimális odafigyelés kell csak ehhez sztem.

dayaxx 2013.07.17. 09:25:48

Nekem melegben inkább esésre hajlamosak a cukraim, vagy ingadozásra...
A Humalog inzulinnal sosem volt hőmérséklet miatti problémám (se hideg, se meleg miatt), viszont az ultrahosszú bázisok (Lantus, Levemir) nem igazán tolerálják a 35 fokot (se a -10-et) és nem látszik rajtuk ha bajuk lenne, csak nem hatnak.
Én kulacshűtő táskában szoktam tartani és néhány decis hideg vízzel töltött palackot/üvegcsét teszek mellé, ha huzamosabb ideig napon, melegben vagyok.
süti beállítások módosítása