Cukkerberg

Diabetikus tejszínes epres pite

2013. május 23. - kiskatka

Mivel az eper az általam leginkább kedvelt gyümölcsök közé tartozik, nagyokat nyelek, miközben bemutatom Hortobágyi Anna tejszínes epres pite receptjét. Ami egyébként a meggyes pite továbbfejlesztett változata, tehát ha elmúlik az eperszezon, jöhet a meggy...!

1_1.jpg

Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez :

  • 15 dkg diabetikus liszt + a formához
  • 1/2 csomag szárított élesztő
  • 1 tk cukor (kelesztés során az élesztők "elfogyasztják", nyírfacukor nem jó!)
  • 4 dkg lágy vaj
  • 0,7 dl langyos tej
  • 45 dkg eper
  • 400 ml tejszín
  • 2 ek folyékony édesítő
  • 2 tojás
  • 1 kk vanília velő vagy 1 tk vanília kivonat
  • kevés vaj vagy olaj a formához


Elkészítés:

A vajat és a tejet melegítsük fel. Ne legyen forró, kézmeleg vagy langyos pont jó. Keverjük össze a lisztet a cukorral, egy csipet sóval és a szárított élesztővel, majd öntsük bele tej-vaj keverékét és dolgozzuk lágy tésztává. Ha keménynek érezzük a tésztát, kevés langyos tejföllel lazítsuk. Letakarva meleg helyen pihentessük 1-1,5 órán át.

Kevés liszttel nyújtsuk kör alakúra. Akkorának kell lennie, hogy a formában legyen pereme, tehát 2-3 centivel nyújtsuk nagyobbra, mint a forma. A recept nem írja, de azért én ajánlom, hogy vékonyan kenjük ki és szórjuk meg liszttel a formát. Simítsuk bele a tésztát úgy, hogy szép pereme legyen.

A tejszínt keverjük össze a tojásokkal, az édesítővel  és a vaníliával. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki és szeleteljük fel. Osszuk el a formában, majd öntsük rá a tejszínes keveréket.

180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készül el. Akkor jó, ha már nem folyós a krém, csak a közepe remeg kicsit. Ha kihűlt, toljuk be néhány órára a hűtőbe.

Alapanyag Szénhidrát az alapanyagban Szénhidrát a sütiben
15 dkg diabetikus liszt pl. Diabestar 47,9g/100g ~72g
0,7 dl tej 5g/100ml 3,5g
45 dkg eper földieper 7g/100g ~32g
400 ml tejszín 3g/100ml 12g
Összesen: ~120g / egész pite

A receptben szerepel még 1 teáskanál cukor, aminek a szénhidráttartalmát azért nem számoltam, mert egyrészt nagyon kevés, másrészt a kelesztés során az élesztők ezt a cukormennyiséget elhasználják. A sütemény szénhidráttartalmához ezért nem, vagy csak igen kis mértékben járul hozzá. A kelesztéshez a nyírfacukor azért nem jó, mert az élesztősejtek nem tudják cukorként felhasználni.

A szénhidráttartalom csak tájékoztató jellegű, az adott alapanyagok pontos szénhidráttartalma termékről termékre változhat, ezért kérlek mindig nézd meg alaposan a címkéket és számolj utána.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr655314383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása