Mivel az eper az általam leginkább kedvelt gyümölcsök közé tartozik, nagyokat nyelek, miközben bemutatom Hortobágyi Anna tejszínes epres pite receptjét. Ami egyébként a meggyes pite továbbfejlesztett változata, tehát ha elmúlik az eperszezon, jöhet a meggy...!
Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez :
- 15 dkg diabetikus liszt + a formához
- 1/2 csomag szárított élesztő
- 1 tk cukor (kelesztés során az élesztők "elfogyasztják", nyírfacukor nem jó!)
- 4 dkg lágy vaj
- 0,7 dl langyos tej
- 45 dkg eper
- 400 ml tejszín
- 2 ek folyékony édesítő
- 2 tojás
- 1 kk vanília velő vagy 1 tk vanília kivonat
- kevés vaj vagy olaj a formához
Elkészítés:
A vajat és a tejet melegítsük fel. Ne legyen forró, kézmeleg vagy langyos pont jó. Keverjük össze a lisztet a cukorral, egy csipet sóval és a szárított élesztővel, majd öntsük bele tej-vaj keverékét és dolgozzuk lágy tésztává. Ha keménynek érezzük a tésztát, kevés langyos tejföllel lazítsuk. Letakarva meleg helyen pihentessük 1-1,5 órán át.
Kevés liszttel nyújtsuk kör alakúra. Akkorának kell lennie, hogy a formában legyen pereme, tehát 2-3 centivel nyújtsuk nagyobbra, mint a forma. A recept nem írja, de azért én ajánlom, hogy vékonyan kenjük ki és szórjuk meg liszttel a formát. Simítsuk bele a tésztát úgy, hogy szép pereme legyen.
A tejszínt keverjük össze a tojásokkal, az édesítővel és a vaníliával. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki és szeleteljük fel. Osszuk el a formában, majd öntsük rá a tejszínes keveréket.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készül el. Akkor jó, ha már nem folyós a krém, csak a közepe remeg kicsit. Ha kihűlt, toljuk be néhány órára a hűtőbe.
Alapanyag | Szénhidrát az alapanyagban | Szénhidrát a sütiben |
15 dkg diabetikus liszt | pl. Diabestar 47,9g/100g | ~72g |
0,7 dl tej | 5g/100ml | 3,5g |
45 dkg eper | földieper 7g/100g | ~32g |
400 ml tejszín | 3g/100ml | 12g |
Összesen: | ~120g / egész pite |
A receptben szerepel még 1 teáskanál cukor, aminek a szénhidráttartalmát azért nem számoltam, mert egyrészt nagyon kevés, másrészt a kelesztés során az élesztők ezt a cukormennyiséget elhasználják. A sütemény szénhidráttartalmához ezért nem, vagy csak igen kis mértékben járul hozzá. A kelesztéshez a nyírfacukor azért nem jó, mert az élesztősejtek nem tudják cukorként felhasználni.
A szénhidráttartalom csak tájékoztató jellegű, az adott alapanyagok pontos szénhidráttartalma termékről termékre változhat, ezért kérlek mindig nézd meg alaposan a címkéket és számolj utána.