Cukkerberg

Mukodj!

2013. január 03. - kiskatka

Ha újév, akkor fogadalmak, de legalább szándékok serege, hogy a 2013-as év bizony más lesz - miközben a tapasztalatok szerint az ígéretek nagy része bizony rövid úton dugába dől. Carla Miller, az Ohio Egyetem táplálkozástudományi professzora szerint a megoldás a megfelelő célkitűzés, ezért tippeket ad, hogyan menedzseljük magunkat és hosszú távú céljainkat. A változás pszichológiája, első rész.

281545414174966935_gHIF6C0h_b.jpg1. tipp: Az elérendő cél legyen igazán mélyen szíved szerinti!

Például az nem olyan jó célkitűzés, hogy azért akarok lefogyni, mert az orvos azt mondta, jót tenne. Nem elég konkrét, nem elég pontos, és főleg nem elég személyre szabott - így kevésbé tudjuk magunkat beleélni és küzdeni érte. Ennél valami sokkal motiválóbb indokot kell találni. Például azért akarok lefogyni, hogy együtt tudjak focizni az unokáimmal vagy hogy legyen erőm gyönyörű helyeken kirándulni.

2. tipp: Vizsgálj meg minden lehetőséget és válaszd a legegyszerűbbet!

Az újévi fogadalmak rákfenéje sokszor az, hogy a kitűzött cél túlságosan általános vagy szerteágazó - mondja a szakember. Például sokféle módon lehet egészségesebben élni: leadni néhány kilót, leszokni a cigiről, a túl sok kávéról, rendszeresebben vagy többet mozogni, jobb cukoranyagcserét elérni, egészségesebben étkezni, stb. Ez így túl sok, nem lehet mindent egyszerre, ezért a "jövőre egészségesebben élek" fogadalom eleve kudarcra van ítélve.

A tanács az, hogy öt vagy hat tényezőnél többet nem szabad elsőre felkarolni és azok közül is csak egyre szabad egyszerre fókuszálni. Ha pedig megvan a cél, át kell gondolni minden lehetséges útvonalat annak elérésére, majd a számunkra leginkább testhezálló módot kiválasztani, ami a lehető legkisebb energiabefektetéssel jár. A legkönnyebben elérhető célkitűzésben az a jó, hogy a siker motivál és tovalendít, hogy a nagyobb feladatnak nekiláthassunk.

3. tipp: Cselekedj aktívan!

Az aktív cselekvés mindig célravezetőbb, mint valamit nem-csinálni - mondja a szakértő. Lehetőség szerint válasszunk olyan megoldást, ami aktív cselekvést igényel. Például cigaretta helyett mozogni fogok inkább.

További részek: 1 2 3 4

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr974992350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása