Cukkerberg

Diabétesz + sport? Igeeeeeeen!

2012. szeptember 23. - kiskatka

Igazán eredeti kezdeményezés látott napvilágot idén nyáron: Zsuzsa, kamasz cukorbeteg édesanyja, sporttábort szervezett cukorbeteg fiataloknak! Olyan nyári tábort, ahol a gyerekek különböző sportokat próbálhattak ki, hátha megtetszik nekik és a hétköznapjaikba is beszivárog a rendszeres mocorgás!

Ha figyelembe vesszük, hogy egyes helyeken a cukorbeteg gyereket felmentik a testnevelés óra alól diabétesze miatt - nos, akkor igazán úttörő a kezdeményezés és érdemes rá felfigyelni! Zsuzsa beszámolóját olvashatjátok a továbbiakban, a fotókat pedig itt nézhetitek meg!

Sok sikert és reméljük, jövőre még többen lesznek majd a fotókon!

P1310562.JPG

sok fotó még itt

Tovább

MDOSZ állásfoglalás

"Magyarország Cukormentes Tortája" verseny, 2012

A Magyar Dietetikusok Orszűgos Szövetsége (MDOSZ) a "Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2012-es győzteséről, az Almatortáról egressel a következő állásfoglalást juttatta el az Alapítványhoz.

- - -

MCT03.jpg"A recept alkotója olyan praktikákat alkalmaz, amellyel a vércukor emelkedést lassítja az elhúzódó szénhidrát-felszívódás által. Alacsony glikémiás indexű anyagokat használ, mint például teljes kiőrlésű liszt és zabpehely, adagol ezen felül pektint, amellyel tovább növeli a felszívódás idejét, a magas rosttartalom által. A magas zsírtartalom, melyet a vaj, tejszín, tojás képez a receptben, egy ízletes süteménynél elengedhetetlen. Azonban a magas rosttartalom e zsiradékok felszívódását is akadályozza.

A torta finomított cukrot nem tartalmaz. Azonban a felhasznált cukoralkohol (nyírfacukor vagyis xilit) és fügecukornak nevezett L-fruktóz – melynek szénhidrát- és kalória-tartalma körülbelül megegyezik a nyírfacukorral - szénhidráttartalmával számolni kell. Az eritriol nevű cukoralkoholt a szervezet nem képes emészteni, így az elfogyasztott mennyiség csaknem 100%-a kiürül a bélrendszerből, nem emelve a vércukorszintet. Az így készült sütemény egy jól kezelt inzulinos cukorbeteg étrendjébe az adott szénhidrátot beszámítva nyugodtan beilleszthető, például kisétkezésként. A 2-es típusú cukorbetegek étrendjébe is alkalmanként megengedhető, különösen, ha betartja az előírásokat, egészségesen táplálkozik és sportol.

A recept alapján egy finom, magyar ízlésnek megfelelő édesség, amelyből egy szelet elfogyasztása kellemesen eltelíti a cukorbeteget és az egészséges fogyasztót is.

A torta összetételéről kialakított szakmai vélemény egyértelműen alátámasztja, hogy az egészséges táplálkozásba, és mért mennyiségben a diabéteszes betegek étrendjébe egyaránt beilleszthető.

Budapest, 2012. szeptember 20.

Tisztelettel,

Kubányi Jolán
elnök"

- - -

Cukorbeteg gyermekekről - inzulinadás

Segítség pedagógusoknak, edzőknek - 2. rész

A gyermekkori, azaz az 1–es típusú cukorbetegségről szóló tájékoztató posztsorozatot ígértem és be kell valljam, álmomban nem gondoltam, hogy ennyire nehéz rövid, tömör, de mégis teljes körű anyagot írni... De lehetetlen nem létezik, csak tehetetlen, így a második részben az inzulinadásról lesz szó, miközben a segítségeteket kérem. Szülők és gyakorló pedagógusok! Kérlek kommenteljetek, írjatok ötleteket, tippeket, gondolatokat, hogy a Ti segítségetekkel igazán gyakorlatias és használható tájékoztató anyag állhasson össze a végén!

És persze továbbra is várom a történeteket cukorbeteg gyermekek a bölcsiben, oviban, iskolában témában a kata.kiss@egycseppfigyelem.hu email címre! Írjatok!

Tovább

VII. Egy Csepp Világnap

Pontosan 2 hónap múlva ismét Egy Csepp Világnap! Immár hetedik éve, hogy a Diabétesz Világnap alkalmából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes családi- és egészségnapot szervez kicsiknek és nagyoknak, koncertekkel, programokkal és rengeteg egészségügyi szűrési lehetőséggel. Szóval már most véssétek be a naptárba:

VII. Egy Csepp Világnap
2012. november 18. vasárnap
Budapest, Syma Csarnok

A programon nagyon dolgozunk, amint megvagyunk, a honlapon olvasható lesz minden információ! Gyertek, találkozzunk!

Addig is, itt a tavalyi Világnapról egy jó kis videó!

00002_56316.jpg

TASZ a cukorbetegekért!

Olyan sok port kavart az inzulinokat érintő júliusi támogatásváltozás, olyan sokan érzik már a bőrükön a hétköznapokban, és olyan sok szakmai és kevésbé szakmai vita robbant ki ezidáig - de mindezt gordiuszi csomóként vághatja át most a TASZ!

A TASZ ugyanis ingyenes jogsegélyt kínál minden cukorbetegnek, akit érint vagy érinthet a támogatáscsökkentés. A TASZ jogászai által megírandó egyéni beadványok nem orvosi indokok alapján, hanem alapvető alkotmányos jogok sérelmére alapozva kérik majd az Alkotmánybíróságtól a jogszabály megsemmisítését.

Érint Téged a változás? Jelentkezz itt!

Nem érint? Küldd tovább, hogy minden cukorbeteg eldönthesse,
kíván-e élni alkotmányos jogaival!

law2.jpg

fotó innen

Tovább
süti beállítások módosítása