Cukkerberg

Remény az 1-eseknek

2012. augusztus 10. - kiskatka

Akár átütő sikert is hozhatnak az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításában (igen, gyógyításában!) a massachusetts-i kórház berkeiben működő, sokat vitatott Dr Faustman vezette kutatócsoport legújabb klinikai kutatási eredményei! I-es fázisú klinikai vizsgálat során sok éve 1-es típusú cukorbetegeket kezeltek a klinikumban régóta használt TBC elleni oltással, mely a jelek szerint sikeresen csökkentette az inzulintermelő béta sejteket támadó, autoimmun folyamatok intenzitását, sőt még az inzulintermelés beindulására, növekedésére utaló adatok is születtek. Ezzel a korábbi, egereken elért hatást sikerült emberekben is kimutatni - igaz, egyelőre csak átmenetileg. A vizsgálatok a II-es klinikai fázisban folytatódnak tovább.

112252.jpg

mentőöv lehet

Tovább

Miért ne add mindig ugyanoda

55 éves dél-afrikai 1-es típusú cukorbeteg hasán extrém méretű csomók nőttek, mert sok-sok évig kitartóan mindig ugyanoda adta be az inzulint. Lipohipertrófia - így hívják az inzulininjekciók okozta túlzott szöveti burjánzást, mely egyébként az inzulinadások természetes velejárója sajnos, csak épp messze-messze nem ebben a mértékben.

kep.jpg

az eredeti cikk itt olvasható

Tovább

Az idegfájdalom is agyban dől el

A cukorbetegség hosszú távú szövődményei közé tartozik az idegek sérülése (neuropátia), mely érzéskiesés mellett sokszor szűnni nem akaró fájdalommal jár. Sajnos a neuropátiás fájdalom pontos oka mai napig nem ismert, így kezelni is kevéssé lehet. A napokban viszont a Yale Egyetem kutatói újszerű gondolattal álltak elő: véleményük szerint a tartós fájdalom igazi forrását a végtagok helyett az agyban kell keresni és esetleg ott is kell kezelni.

20080610idegsejt1.jpg

idegsejt

Tovább

Magyarország Cukormentes Tortája

Visszaszámlálás indul!

Már csak 7 nap, és kiderül, melyik lett az a szuper sütemény, amelyik 2012-ben elnyerte a Magyarország Cukormentes Tortája Díjat - és fehér cukor, fehérliszt, mesterséges adalékanyag, illetve tartósítószer nélkül készült! Mi többször is kóstoltuk már, tényleg szuper finom - és nem azért mondjuk ezt, mert a versenyt mi találtuk ki ;)

A tortáról csodálatos képek is születtek, ezúton is köszönet Erdőháti Áronnak a profi fotókért! Minden információ fent lesz az MCT aloldalon, csak győzzétek kivárni! :)

Addig is nézegessetek teaser képeket, aki ebből kitalálja, mégis, milyen ízű lehet a torta... na, olyan nem lesz.

teaser4kicsi.jpg

teaser3kicsi.jpg

teaser2kicsi.jpg

teaser1kicsi.jpg

Magyarország Cukormentes Tortája JÖN JÖN JÖN

„Nagyon örülök, hogy a zsűri egyhangúlag olyan cukormentes tortát talált a legjobbnak a mezőnyben, amely kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz, és amely minden bizonnyal a közönség körében is tetszést arat majd. Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát tudnak mutatni" – így értékelte a Magyarország Cukormentes Tortája mezőnyét Mautner Zsófi, a zsűri elnöke.

Hogy
melyik lett ez, az jövő kedden derül ki: akkor debütál ugyanis a nyertes torta a Parlamentben egy sajtótájékoztatón, Magyarország Tortájával egyetemben. Magyarország első Cukormentes Tortáját először az Ízek Utcáján, augusztus 19-20-án kóstolhatjátok meg - nagyon-nagy kíváncsiak vagyunk ám, hogy mit szóltok majd hozzá! A nyertes torta ezt követően az ország számos cukrászatában kapható lesz, figyeljétek ezt a logót.

Magyarország-Cukormentes-Tortája_logó.jpg

 

Hamarosan kész a website is, amin találtok majd egy úgynevezett "valós idejű" videót arról, hogy kell elkészíteni a tortát :) Itt mindenről beszámolunk, csak figyeljétek a blogot.

A versenyt egyébként a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen írtuk ki, a 77 Elektronika Kft. és a laptopkonyha.hu támogatásával.

 

Inzulinrezisztencia: új hír

Meglepő felfedezésre bukkantak a kaliforniai egyetem kutatói: az egyik gyakori vérsejt-típusnak, a neutrofil granulocitának is szerepe lehet az inzulinrezisztencia, ezáltal közvetetten a 2-es típusú cukorbetegség kialakításában. A sejtek által termelt anyag ugyanis az immunválaszban betöltött kritikus szerepe mellett nem várt módon befolyásolja az inzulin jelátviteli folyamatát is mind májsejtekben, mind pedig zsírsejtekben, így növelve a sejtek inzulinrezisztenciáját. Mint minden új felfedezés, a neutrofil granulociták szerepének feltérképezése is új, reményteli terápiás lehetőségeket rejt a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, esetleg gyógyításában.

lab_mouse.jpg

laboratóriumi kisegér

Tovább
süti beállítások módosítása