Cukkerberg

Eleged van?

2012. június 17. - kiskatka

A cukorbetegség kezelhető, cukorbetegséggel lehet élni - mást sem hallunk és mást sem szajkózunk mi magunk is. Közben pedig mutatjuk kifelé, hogy persze, így van, nézz rám, meg sem kottyan! Hogy ne lássák a munkahelyen, hogy ne terheljük a családot, vagy mert igazából nincs is, akit ezzel terhelhetnénk, meg minek is, úgysincs mit csinálni, csak élni a mindennapokat és mert egyébként mindenki másnak is megvan a maga baja...

Belül pedig mégiscsak nehéz. Mert 24/7 "ügyelet", figyelem, számolgatás, centizés és óraleselgetés, mit ettem, mit csináltam, mennyi inzulint adtam, milyen a vércukrom, milyen volt és milyen lesz, stb., miközben a játék tétje maga az élet. Fárasztó ez a javából, így nem csoda, ha időről időre betelik a pohár. Ha pedig betelik a pohár, a szőnyeg alá söprés helyett nagyon kell, hogy tudjunk valahonnan erőt meríteni. Barátoktól, családtagoktól, lazulós tevékenységből, bárhonnan. Vagy zenéből.

Diabetes toplista, a fáradt gőz kieresztésére, a Diabetes Daily után szabadon.

szivas.jpg

fotó innen

Tovább

Fuss, Forest, fuss!

A rendszeres mozgásnak egy csomó jó hozadéka van! TÉNYLEG csökkenti az inzulinrezisztenciát, TÉNYLEG jót tesz a keringésnek és TÉNYLEG kiegyensúlyozottabbá tesz testileg-lelkileg egyaránt! Aki sportol, tudja, aki nem vagy éppen nem sportol, annak meg nem lehet eleget írni, hogy próbáld ki, kezdd újra, csodálkozz rá magadra, a testedre, az életedre, a lehetőségeidre! Hogy az elhatározás megszülessen, sokszor nem egyszerű; hogy ki is tartson a lendület, még nagyobb feladat lehet; és ha még a cukraidra is ügyelni kell - na, az aztán néha nagy kihívás. Ehhez nyújt segítséget a DiabetesUK oldalán talált táblázat a nem tervezett mozgás előtt fogyasztandó szénhidrátokról. Íme:

Clipboard01_2.jpg

Tovább

Új cukormérők a láthatáron

Azt csicseregték nekem a verebek (na jó, a hírlevelek), hogy június 1-től két új vércukormérő géphez lehet tesztcsíkot receptre felíratni, azaz támogatással megszerezni. Megnéztem az OEP honlapot és valóban, a listában két új név jelent meg: Free Style Optium és One Touch Select UltraMini tesztcsíkok.

vercukormero.jpg

fotó innen

Tovább

Egy fantasztikus óvoda

Ha egy kisgyerek cukorbeteg lesz, az óvodai környezet nagyon ritkán "veszi az akadályt", vállalja a felelősséget és segíti a szülőt és a kicsit is az új helyzetben. Rengeteg a félinformáció, tévhit a cukorbetegséggel kapcsolatban - néhol még olyat is hallani, hogy a diabétesz elkapható... Ezért is örültünk nagyon, amikor megkaptuk Betti levelét. 

Betti kisfia, a 4 éves Benett tavaly szeptemberben 1-es típusú cukorbeteg lett. Ekkor már egy éve jártak az V. kerületi Belvárosi Játékóvodába (a FB-on itt vannak)...

12967313008YO8SC.jpg
A kép innen

>>>

"...mondanom sem kell, hogy milyen érzés volt egy anyának ezzel szemben találnia magát, gondolom, számos ilyen esettel találkoztok Ti nap, mint nap. Nekünk még az ismerőseink körében sem volt cukorbetegség, nemhogy a családban, vagyis egyszerre szembesültünk azzal, hogy a kisfiunk beteg és hogy egy teljesen új életritmust, életmódot kell kialakítanunk.

Szeptemberben épp, hogy elkezdtük a második évünket, mikor kiderült Beniről a tény, így két hétre kórházba kerültünk, ahol beállították az inzulin- és az elfogyasztható szénhidrátadagokat, illetve tanítottak minket a számolásra stb. Utána még otthon is eltöltöttünk egy hetet, hogy "kórházfüggetlenül" is megtanuljunk így élni a mindennapokban.

Tovább

Egypercesek

"Nektek mi volt a legextrémebb helyetek, ahol szúrtatok? Ma reggel láttam egy leányzót a piros hetesen, aki akkor adta be magának az inzulint farmeron keresztül combba, a zötykölődő buszon a Rákóczi úton. Na ez nekem tuti nem menne, kell az a 2 perc nyugalom míg beadom." - írta nemrég Sanyi a FB oldalunkra.

Ez jutott eszembe ma reggel, miközben ember-tetrist játszottunk vagy félszázan a zsúfolt buszon, és a következő telefonbeszélgetést hallgattuk, akaratlanul is: "- Most már inzulinoznod is kell magad? Jézusom.... (szünet) - Dehát az előző gyerekkel még csak diéta kellett! Menj másik orvoshoz, ez balek! (szünet) - És ha egyszerűen azt mondod, nem, és kész? (szünet) - Diétázol, legyen az is elég nekik, mit akarnak még! Terhesen, még mit nem!" Ésatöbbi, még egy ideig hallgattuk. Aztán elrévedtem és eszembe jutottak helyzetek, szituációk, okosságok.

Szóval elő a farbával! Mi volt a legextrémebb hely, ahol szúrtatok? A legextrémebb szituáció? A legmosolyogtatóbb beszólás? Esetleg a legnagyobb hülyeség, a legdurvább helyzet...? :)

gossip-04.jpg

fotó

süti beállítások módosítása