Cukkerberg

43 milliós vacsi karácsonyra

2012. december 14. - kiskatka

A világ legdrágább karácsonyi vacsoráját Ben Spalding mesterszakács készíti, a menü négy fő részére potom 43 millió forint (125 ezer angol font). Nem csak az ár, de az összetevők is extrémek, a szakács gyakorlatilag összeválogatta a világ legdrágább és legkülönlegesebb alapanyagait. A házhozszállítás grátisz.

article-2243940-1660FD93000005DC-418_634x790.jpg

Ben Spalding, az egyik luxusétterem mesterszakácsa idén elhatározta, hogy megalkotja a világ legdrágább karácsonyi menüjét. Az ételeket bárki megrendelheti a luxusportálon, potom 43 millió forintért. A menü nem csupán a legdrágább, de talán a legextrémebb is, egy átlag fogyasztónak egészen biztosan.

Az aperitifként választható pezsgő például még az első világháború előttről származik, 1907-es évjáratú Piper Heidsieck (12 millió Ft), az ital értékének megfelelően gyémánttal kirakott pezsgőspohárban szervírozva.

Előételnek többek közt  beluga kaviárt kínálnak, a világ legdrágább kaviárját (1,5 millió Ft). A beluga egy ritka és különleges fehér delfin, ezért kereskedelmi forgalomba kaviár gyakorlatilag csak tenyésztett példányokból származhat - miközben a több száz kilós súlyt is elérő beluga csak 10 év után kezdi el a kaviárt adó petéket termelni. Köretként 150 éves balzsamecet és különleges spanyol sonka jár (fél milla).

Következő fogásként ritka olasz fehér szarvasgomba dukál (1 milla) és sáfrányos limitált kiadású Yubari King sárgadinnye Japánból (közel 1 milla). A Yubari King dinnye egy hibrid, mindig újra kell keresztezni két fajt, hogy a kívánt gyümölcsöt hozza. Csak és kizárólag Hokkaido szigetén termesztik és évente csak limitált mennyiség kerül forgalomba, ezért aranyáron vesztegetik.

A főétel hagyományos pulyka wagyu hússal és annak szívével töltve (1,5 milla), 50 karátos ehető (!) aranylapocskákba göngyölve. A wagyu a világ legdrágább marhája, Japánból származik és különleges tenyésztési körülményei miatt kerül extrém sokba. A tenyésztés legsajátosabb mozzanata a masszázs, amely minden példánynak naponta jár: egy speciális kesztyűvel 2-3 órát dörzsölik az állatokat, miközben rizsborral permetezik őket. Ráadásul italként sört is kapnak az állatok, az igazán fülledt napokon akár két korsóval is. Az állatok kevesebbet mozognak, többet esznek, az izmok közt több értékes zsír rakódik le, így lesz a hús íze semmihez sem hasonlítható.

Végül, de nem utolsó sorban desszertként kávébab a cibetmacska hátsójából, azaz Kopi Luwak (1 milla, bár pontosan nem tudom, miért ilyen drága), ugandai vaníliatálon szervírozott ritka Japán gyümölccsel, azaz Densuke dinnyével (1 milla).

Az ételeket készítő szakács szerint az ár tükrözi a kulináris élvezetet - ezt sosem fogom megtudni. A befolyt összeg 80%-át jótékonysági célokra fordítják majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr104960266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása