Cukkerberg

Diabétesz + sport? Igeeeeeeen!

2012. szeptember 23. - kiskatka

Igazán eredeti kezdeményezés látott napvilágot idén nyáron: Zsuzsa, kamasz cukorbeteg édesanyja, sporttábort szervezett cukorbeteg fiataloknak! Olyan nyári tábort, ahol a gyerekek különböző sportokat próbálhattak ki, hátha megtetszik nekik és a hétköznapjaikba is beszivárog a rendszeres mocorgás!

Ha figyelembe vesszük, hogy egyes helyeken a cukorbeteg gyereket felmentik a testnevelés óra alól diabétesze miatt - nos, akkor igazán úttörő a kezdeményezés és érdemes rá felfigyelni! Zsuzsa beszámolóját olvashatjátok a továbbiakban, a fotókat pedig itt nézhetitek meg!

Sok sikert és reméljük, jövőre még többen lesznek majd a fotókon!

P1310562.JPG

sok fotó még itt

"Idén 10 cukorbeteg gyerek sporttáboros emlékekkel lett gazdagabb a nyár végére. Mire is emlékezhet ez az 5 fiú és 5 lány?

Biciklikkel indultak a Déliből Tolna-Mözs felé. Pár gyerek már találkozott másik táborban, de egyébként nem ismerték egymást. A vonaton mindenki zavartan kereste a helyét, kifelé bámult az ablakon vagy a telefonját nyomkodta... Sárbogárdon 2 órás várakozás alatt körbe ültek és mindenki mondott magáról néhány mondatot (nyögve nyelősen, ahogy a 10-14 éves korosztályhoz illik). Kiderült néhány közös érdeklődési pont és már nem is voltak olyan idegenek egymásnak! Faddig a vonaton és a biciklizés közben (!), már elkezdődtek a beszélgetések, ismerkedések, ami aztán olyan jól sikerült, hogy a táborban az előre eltervezett programok mellé 3 tábortag közösen kitalált tánckoreográfiát tanított be a többieknek, amihez a táborvezető is örömmel csatlakozott.(Köszönjük Hédi, Dávid és Kinga!)

Azért haladt a tábor előre eltervezett programja is, tehát biciklizés, úszás, vizibirkózás, erősítés, sprintversenyek biciklikkel, futással. Volt, akinek a legjobb emléke, hogy két alkalommal is részt vehettek a faddi sárkányhajósok edzésén, ahol egyik alkalommal Faludy András kajakos is velük tartott, aki szintén 1. típusú cukorbeteg. Edzés után együtt vacsorázott a gyerekekkel, majd egy felejthetetlen beszélgetés alatt mesélte el a gyerekeknek a saját történetét cukorbetegségével és a sportolásával kapcsolatban.

Egyik délelőtt Bali Ervin tartott karate edzést a táborozóknak, amely végén a gyerekek mondták el az edzőnek a saját történetüket a cukorbetegségükkel kapcsolatban. (számára is felejthetetlenre sikerült az a beszélgetés).

Aztán egy másik délután, Hevesi Tamás mozgatta meg őket ügyességi vetélkedő formájában.

Sportolások mellett emlékezhetnek a gyerekek, hogy meglátogatták a Meseházat, ahol Gáti Mariann művésznő elvarázsolt mesebeli világába csöppenhettek egy rövid időre.

Ahogy teltek a napok és egyre több program volt mögöttük, oly annyira összekovácsolódtak, hogy már hypózni is együtt hypóztak. Na, nem nagyon, csak egy kicsit, hogy lehessen ezen is jót nevetni. Ja, mert abból volt a legtöbb. Sporttábornak indult, de aztán a nevetés sokkal több lett, mint a sport. Ugyanis nevetni lehetett sportolás közben is, de az esti párnacsaták alatt is, meg az étkezések alatt mesélt viccek özönén is, sőt az ebéd utáni csendes pihenők is egyre jobban megteltek nevetéssel a hogy a napok haladtak előre. Az egyik táborozó szerint a tábor csúcspontja az volt, mikor az egyik este spontán tánccsoporttá alakultak és egy újabb koreográfiát betanulva közel három órán át táncolt mindenki. 

A sportnak és a nevetéseknek az lett a mellékhatása, hogy a kezdetben ugráló vagy szélsőséges értékeket mutató vércukorszint, MINDENKINÉL a kívánt szint körül mozgott a tábor vége felé, amit a szülők elmondása szerint a tábor után akár 7-10 napon keresztül meg is maradt. Sőt mindenkinél csökkent a szükséges inzulin mennyiség 20-25 %-ot.

A tábor végére a 10 ismerten, ugráló vércukrú gyerekekből, 10 jó barát lett, akik nem csak rengeteg élménnyel lettek gazdagabbak, hanem azt is megtanulták, hogy mire kell figyelniük cukorbetegként sportolás előtt, alatt és után. De gazdagabbak lettek azzal is, ami a tábor elsődleges célja volt, hogy saját magukon tapasztalhassák a rendszeres mozgás jótékony hatását."

A tábor létrejöttéhez segítséget adott: Diab-pont Kft,  Sedita forgalmazója, Medtronic Kft,  77 elektronika, MDT, JDH alapítvány,  Egészségház XX.ker,  MACOSZ. Köszönjük nekik! A tábor a Sportos Cukorbetegekért Egyesület szervezésében valósult meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr414772931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása