Cukkerberg

TASZ a cukorbetegekért!

2012. szeptember 17. - kiskatka

Olyan sok port kavart az inzulinokat érintő júliusi támogatásváltozás, olyan sokan érzik már a bőrükön a hétköznapokban, és olyan sok szakmai és kevésbé szakmai vita robbant ki ezidáig - de mindezt gordiuszi csomóként vághatja át most a TASZ!

A TASZ ugyanis ingyenes jogsegélyt kínál minden cukorbetegnek, akit érint vagy érinthet a támogatáscsökkentés. A TASZ jogászai által megírandó egyéni beadványok nem orvosi indokok alapján, hanem alapvető alkotmányos jogok sérelmére alapozva kérik majd az Alkotmánybíróságtól a jogszabály megsemmisítését.

Érint Téged a változás? Jelentkezz itt!

Nem érint? Küldd tovább, hogy minden cukorbeteg eldönthesse,
kíván-e élni alkotmányos jogaival!

law2.jpg

fotó innen

A TASZ honlapjáról vettük:

"A TASZ ingyenes jogsegélyt kínál olyan cukorbetegek számára, akiket a júliusban bevezetett szabályozás hátrányosan érint. Korábban beadvánnyal fordultunk az alapvető jogok országgyűlési biztosához, amelyben kértük, hogy állapítsa meg az új, cukorbetegeket érintő szabályozás alaptörvény-ellenességét és forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert véleményünk szerint az súlyosan sért több alapvető alkotmányos jogot.

Az ombudsman, vizsgálatának eredményeként, kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a jogszabály felülvizsgálatát és megsemmisítését. Az országgyűlési biztos négy alaptörvényi rendelkezésre hivatkozva indítványozta a megsemmisítést.

A vitatott jogszabályi rendelkezést tehát valamikor vizsgálni fogja az Alkotmánybíróság, azonban az eljárás határidejéről csak annyit mond a törvény, hogy annak ésszerűnek kell lennie, nem tudni, hogy mikor veszi napirendre a kérdést a bíróság. A TASZ szerint a jogszabály súlyosan sért több, Alaptörvény által biztosított alapvető jogot. Mivel úgy gondoljuk, hogy az alapjogsérelem súlyos, szeretnénk elősegíteni, hogy az Alkotmánybíróság teljes körűen megismerje a rendelet által érintettek problémáját és minél hamarabb napirendjére vegye azt.

Az új szabályok szerint az, akit hátrányosan érint egy jogszabály, maga is kérheti annak megállapítását, hogy az Alaptörvényben foglalt jogai sérültek, és kezdeményezheti a jogszabály megsemmisítését. Azonban az új szabályok miatt ehhez kötelező a jogi képviselet.

Ezért a TASZ ingyenes jogsegély szolgálata keretében vállalja azt, hogy aki
2012. december 15-ig jelentkezik a tasz@tasz.hu emailcímen vagy
a
 +36-1-209-0046 telefonszámon, annak ingyenes jogi képviseletet nyújt.

A TASZ jogászai megírják a beadványt, amelyben nem orvosi indokokkal, hanem alapvető alkotmányos jogok sérelmével foglalkozunk és kérjük a jogszabály megsemmisítését. Álláspontunk szerint a rendelet sérti a testi és lelki egészséghez való jogot, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

Mi a teendője, ha Ön érintett és szeretne a TASZ segítségével az Alkotmánybírósághoz panaszt benyújtani?

  1. Ha Önnél már döntés született a humán inzulinra való átállásról vagy a támogatás csökkentéséről, megvonásáról, AZÉRT mert a HbA1c értéke meghaladta a rendeletben előírt 8 %-os értéket,

                        VAGY
Még nem született döntés, de a veszélye fennáll.
KÉRJÜK, PONTOSAN JELÖLJE MEG AZ EMAILBEN, MELY ESET ÁLL FENN!

  1. Adjon meghatalmazást a TASZ ügyvédje számára ahhoz, hogy Önt az alkotmánybírósági eljárásban képviselje! Telefonon egyeztessen időpontot a személyes találkozóra, mivel meghatalmazást csak személyesen tudunk felvenni. (Amennyiben a személyes megjelenés problémát okoz, úgy önkénteseink segítenek.) A megbeszéltek alapján juttassa el hozzánk a kért iratokat!
  1. Mindez nem kerül Önnek semmibe, legfeljebb a kért iratok eljuttatásának postaköltségét kell állnia (ha nem tudja őket elektronikusan vagy személyesen eljuttatni)!
  1. Az Alkotmánybíróság eljárásának határideje nincs, de reméljük, hogy az ombudsman és az általunk tett beadványok nyomán minél előbb megsemmisítik a bírák a jogszabályt!"

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr604783866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása