Cukkerberg

Ovi- és iskolasztori Csabától

2012. szeptember 04. - kiskatka

Csaba kislánya 5 éve cukorbeteg és most kezdte az iskolát. Mind az ovis évekről, mind pedig az iskolakezdésről csak jókat tudnak írni! Nagyon köszönjük a pedagógusoknak a nyitottságot, a rugalmasságot és a plusz figyelmet, Csabának pedig hogy megosztotta velünk történetüket!

Írjatok bátran további történeteket: kata.kiss@egycseppfigyelem.hu!

girl-smiling-paint.jpg

a fotó csak illusztráció

"Kislányom 7 és fél éves, novemberben lesz 5 éve, hogy cukorbetegséggel kezelik. Már az elején eldöntöttük a feleségemmel (családi rossz példák alapján), hogy nem beteg gyerekként fogjuk felnevelni, nem az lesz otthon az alapállapot, hogy „jaj kislányom, te ne tedd, ne menj el, ne, ne, ne…., mert cukros vagy” hanem „persze, tedd meg, de figyelj oda, hiszen te úgy maradsz egészséges, ha ….”.

Eleve úgy állunk hozzá, hogy a lányunk nem beteg, hanem a kezeléssel marad egészséges.

Az óvodától nagyon féltünk. De épp azért, hogy ne érezze másnak magát, 3 éves korban beírattuk. Az óvoda – nem különleges, hanem a körzeti, önkormányzati óvodánk – nagyon készségesen állt hozzá.  Persze a beszoktatási idő hosszabb volt, szerencsére lehetőségünk volt arra, hogy a feleségem az első hónapokban ebéd előtt hazahozza, majd ebéd után, de idővel a lányom rendes ovissá vált.

A gyerekek számra soha nem jelentett stresszt, gondot, hogy az óvó néni cukrot mért, vagy külön kekszet adott. Szerencsére a lányom (a kórházi tartózkodás alatt lett ilyen!), könnyen barátkozó gyerek, azaz egy idegen környezetben is 3,6 másodperc alatt talál magának barátot.

Az ebéd sem volt probléma, az étkeztetési cég szállította a diabetikus ebédet, tehát ez sem volt megoldhatatlan, annyit kértek csak, hogy legyen külön ételhordó. Az uzsonnát mi adtuk, dobozban vitte be az oviba. Minden foglalkozáson, minden túrán részt vett, semmiből nem marad ki azért, mert cukros.

A gyerekek befogadták, rengeteg barátja van, és szerencsére a többi szülő is elfogadta, hogy ha zsúr van, akkor vagy ott vagyunk, vagy a lányomra oda kell figyelni. Általában diabetikus tortaszeletet is vettek, hogy ő se maradjon ki a tortázásból.

Most szeptemberben pedig már iskola, a körzeti iskola, ez sem speciális. . Az iskolában sem okozott gondot, hogy cukorbeteg tanulójuk lesz, a tanító nénik kérték, hogy adjunk „használati utasítást” de ezen kívül nem valószínű, hogy bármiben is gátolná a diabetes. Az ebéd is megoldódott, mivel ugyanaz a szállító, tehát folytatódik minden ugyan úgy.

Szerintem nem kell megijedni, attól, ha egy cukorbeteg kisgyerek óvodába kerül. Az óvoda életét nem borítja fel, a gyerekek nem lesznek tőle lelkileg sérültek, egy icipici többlet figyelemre van szükség a pedagógustól."

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr944754559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása