Cukkerberg

Cukorbetegség + sport

2012. június 02. - kiskatka

A fáma szerint a cukorbetegség kezelésének 3 pillére van: inzulin/gyógyszer, diéta és sport (plusz orvosi felügyelet, hogy a pillérek szilárdak legyenek). Egyik sincs meg a másik nélkül és igazán jó cukoranyagcsere csak mindhárom egyensúlyba hozásával lehetséges. Mégis, valahogy a sportról nem sok szó esik... Sőt, van olyan is, hogy a cukorbeteg gyereket felmentik tesióráról.

Hogy a dolgok végére járjunk, egy 13 éves cukorbeteg és hokis fiú édesanyjával, Zsuzsával (alias Sportos Cukorbeteg) összefogtunk és amit kiderítünk, megosztjuk Veletek! Először is: mire jó a sport? Zsuzsa bevezető posztját olvashatjátok a továbbiakban.

sport_842948_76974.jpg

fotó innen

"Jó hírem van! A cukorbetegség nem korlátoz senkit a sportolásban! Téged sem! Nyugodtan kezdj neki mihamarabb. Hogyan? Lassan és megfontoltan, de kitartóan. A szervezetet szépen apránként kell hozzá szoktatni a fizikai terheléshez. Mert ha nagy lendülettel, hirtelen terheled meg magadat, akkor azt a szervezeted stressznek éli meg, és úgy is fog reagálni: a vércukorszinted elszáll az egekbe - aztán azt gondolod (rosszul), hogy te nem is sportolhatsz, a cukorbetegség ebben is korlátoz, pedig milyen jó lenne, de hát az állandó korlátok. . .. stb. nem ragozom tovább. Érdemes szépen fokozatosan hozzászoktatni a szervezetünket a rendszeres testmozgáshoz. A hosszú távú edzés hatásai rád nézve fantasztikusak és semmi mással nem pótolhatók!

A sportnak rengeteg pozitív hatása van:

  • Pozitívan hat a keringés egészére: segít megelőzni az érelmeszesedést, jó hatással van a szívműködésre és az erek állapotára is, ami a cukorbetegség szövődményeit tekintve kiemelten fontos.
  • Segít normalizálni a vérzsírszinteket, szintén a keringéssel kapcsolatok szövődmények szempontjából nem elhanyagolható.
  • Segít normalizálni a testsúlyt, ami közvetetten hat a szervezet egészére.
  • Növeli a szervezet antioxidáns aktivitását, azaz a méregtelenítő és védő funkciókat.
  • És végül, de nem utolsó sorban a közérzet jelentősen javul, a pszichés jóllét is nő, a rendszeres sport kiegyensúlyozottságot ad, szélsőséges esetben a depresszió csökken, vagy ki sem alakul (cukorbetegeknél a depresszió gyakoribb, szóval nem mindegy)
     

Ami pedig a cukorbeteg mindennapok szempontjából kiemelten fontos:

  • A vércukorszint kiegyensúlyozottabb lesz.
  • Növeli az inzulinérzékenységet (vagyis csökkenti az inzulinrezisztenciát), ezáltal az inzulinszükséglet akár ¼-ével is csökkenhet. 2-es típusú cukorbetegség esetén önmagában elősegítheti a megfelelő vércukor-célértékek elérését, 1-es típusú cukorbetegség esetén pedig segíti a beállítást.
     

Érdemes mindezt fejben tartani, mert ennyit igazán megér a napi 30-40 perc mozgás! Kinek-kinek testhezálló intenzitásban!

Mottó: „Az edzés úgy hat, mint az inzulin!”

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr944550873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eros_antonia 2012.06.05. 17:11:09

No igen! Amikor rendszeresen jártam edzeni, azaz kb egy-másfél órát töltöttem a teremben (30 perc kardio, utána súlyzózás, hasizom, stb...), akkor nemhogy negyedével csökkent az inzulinigényem, de akár felére is csökkent. Azaz mondjuk 8 egység gyorsat adok reggeli előtt, de ha edzeni mentem, akkor csak 4-et, és utána is egész nap láttam a jótékony hatását. Amióta megvannak a gyerekek, és nincs ez a rendszeres, "hajtós" edzés, nehezebb jó szinteket elérni. Talán ha elkezdik az ovit:-) Addig is heti két speedfitnesz, de erről kérdezem is a véleményeteket, mert nehéz elhinni, hogy 20 perc is elég...

goncziagi 2012.06.19. 10:05:11

Van egy életmódtábor Debrecenben, ahol júliusban 4 turnus cukorbetegek és túlsúlyos gyerekek szól. Sportolnak is, persze komolyan odafigyelve. Orvosi felügyelettel és szakedzőkkel, a Klinika területén. www.facebook.com/spuritabor
süti beállítások módosítása