Cukkerberg

Szemtől szemben

2012. február 23. - kiskatka

Annyit írtuk, hogy a cukorbetegség szemet érintő komoly problémáit a rendszeres orvosi vizsgálat segít megelőzni. De mi történik egy ilyen vizsgálaton? Megnyúznak? Szétcincálnak?

funny_santa_optometrist_button-p145693287276932965z89aj_400.jpg

A kép innen

A szem egyik egyedülálló jellegzetessége, hogy vérereit megfelelő nagyítóval vagy kamerával direktben lehet vizsgálni. Ha a fény bejut a retinához - márpedig bejut, ha látunk - akkor ha belevilágítunk valaki szemébe és jó közelről az aljára nézünk (a retinára), akkor az erek is jól láthatóak lesznek. Ez a szemfenékvizsgálat.

A vizsgálatot pupilla-tágítással végzik. Olyan anyagot csepegtetnek a szemekbe, ami néhány tíz perc alatt ellazítja a pupilla szűkítésében résztvevő izmokat, így az kitágul és máris nagyobb ablakon keresztül lehet a szem mélyére kukkantani. Ha ez megtörtént, a szemész jó közelről vagy speciális kamerával belenéz a szembe és alaposan átvizsgálja a szemfeneket. Sokszor megmérik a szemnyomást is vagy ellenőrzik a szem egyéb paramétereit is. Egyik sem jár fájdalommal és csupán néhány percig tart (mármint az orvosnál töltött idő, a váró már más tészta).

Míg a pupillatágító szer hatása tart (átmeneti, néhány óra), a látás kicsit homályosabb lehet, a szem érzékenyebb az erős fényekre, nehezebb olvasni és a vezetésben is zavaró lehet. Erre számítani kell, ha kocsival mész a vizsgálatra. Érdemes napszemüveget is magaddal vinni. Kicsit kellemetlen, de a "szemünk fénye" szerintem megéri. Évenkénti vizsgálat a látásunkat mentheti meg, hiszen minél előbb veszik észre az elváltozásokat, annál nagyobb az esély arra, hogy kezelni is lehet. Szóval keress magadnak egy szimpatikus orvost, aztán hajrá.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr624094795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eros_antonia 2012.02.14. 16:49:41

Tényleg ne hagyjátok ki! Cukorbetegeknek évente egyszer, cukorbeteg kismamáknak akár gyakrabban ajánlatos megnézetni. Higyjétek el, nagyon jó érzés, amikor a leleten azt olvasod, hogy minden rendben. És persze látásvizsgálattal is összekötik, így aztán az is kiderülhet, hogy választhatsz-e a legdizájnosabb szemüvegek közül:-) Legutóbb nálam mindent rendben találtak legalábbis a szemfenék vizsgálatnál. Aztán a látásvizsgálatnál is, de azért megkérdeztem a doktornőt, hogy mitől van az, hogy a gyerekeim arcát homályosan látom ha nagyon közel jönnek hozzám. Ő csak nevetett, és finoman megkérdezte, hány éves is vagyok. Szóval ez 40 fölött teljesen normális!!
süti beállítások módosítása