Cukkerberg

Az elhízás is tud náthaként terjedni

2012. február 21. - kiskatka

Nem csak az influenza terjedhet, állítólag az elhízás is képes erre. Óvatosan tehát a téli plusz kilókkal, gondolj a barátokra, meg a családra! Hogy hogy is van ez az egész? 

fatmouse.jpgMickey egér kicsit formáját vesztette (forrás)

Arról már korábban hallottam, hogy hihetetlen hatással vagyunk egymásra. Sok hálózatelemzés és kapcsolati háló vizsgálata mutatja, hogy nem "csak" a fertőző betegségek, de többek közt a boldogságérzet és a túlsúly, vagy éppen súlycsökkenés is képes terjedni. Gyakorlatban ezt úgy lehet elképzelni, hogy ha valaki egészségesebb életmódba kezd és lefogy, az ő példájából erőt merítve, trükkjeiből, tippjeiből kiindulva a környezetében élő néhány ember testsúlya is csökken. Akár az illető barátainak a barátainak a barátai is. Harmadíziglen hat a jó példa, ami nem semmi!

Egereken végzett kísérletek alapján a hízás terjedésének állítólag biológiai okai is lehetnek. Vannak ugyanis genetikailag mutáns kisegerek, akik jóval kövérebbek egészséges társaiknál (zsíranyagcsere-probléma miatt). A kutatók fogták az elhízott, mutáns egérkéket és összezárták egészséges, normál testsúlyú egyedekkel. Meglepetésre azt találták, hogy a nem mutáns kisegerek is hízásnak indultak! Tüzetesebb vizsgálatok során a vélt okot is sikerült megtalálni: a kisegerek bélflórája, azaz a bélben lévő baktériumok mennyisége, összetétele változott meg, mégpedig a normál testsúlyú egyedek kárára. Mondhatni megfertőzték őket a túlsúlyos állatok.

Hogy ez utóbbi kutatási eredménynek van-e bármi relevanciája emberek közt, még erősen kérdéses. De a hálózatos kutatások többszörösen bizonyítást szereztek, bármennyire is bizarr. Szóval fel a kezekkel, kilót vagy életet!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr174130914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megasaller de luxe 2012.02.22. 18:31:40

Megjött az ítélet – ahogy tartani lehetett tőle, az Európai Bizottság azt javasolta az EU pénzügyminisztereinek, hogy a Magyarországnak juttatott felzárkóztatási támogatás egy részét – mintegy 150 milliárd forintot – vonják meg &ndash...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.22. 16:06:17

GÖMBMEGVALÓSÍTÁS

mottó:
Nem szikár az alakom,
Inkább gömb, de belakom

* * *

Életcélom: sokat eszek,
Akkor nagyon kövér leszek,
S kajámnak, mit számba vödör
Tölt be, leszek szép zsír-gödör.

Kerek leszek, mint a Földgömb,
Egészséges színű zöld tömb,
Irigyelnek cérna-hölgyek,
S satnyán hajladozó tölgyek.

Fogyjak, mint a manökenek?
Inkább zsíros bucit kenek,
S csúszik hozzá sertéstoka,
Diétának sosincs oka!

Dombpocimon lesz sok redő,
Íly ember, ha kardba bedő',
Kardhegy sose ér el szívet,
Zsírtér görbít pengeívet.

Sör a hasam, cuppan karom,
Csak azért mert így akarom.
Vélem falnak szumó-s fiúk,
S új divatként, akik hiúk.

Utcán gurul gömbalakom,
Kör az ajtó, ahol lakom,
Mindebben örömöm lelem,
Aki magyar, hízzon velem!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2009/08/gombmegvalositas.html
:)

pannonfunk 2012.02.22. 17:23:06

Ez fájt, bocs... Attól, hogy az egerek megeszik egymás ürülékét, attól még nem következik, hogy az emberekben is ugyanazok a mechanizmusok hatnak a hálózati dinamikában. Sőt. Nagyjából a kettő közt semmi összefüggés nincs.

De hogy pozitív is legyek itt van egy nagyon jó példa:

dkteam.blog.hu/

Szóval a jó példa ragadós, valóban, és el bírom képzelni, hogy van pszcihológiai és egyéb érzelmi alapja annak, hogy a pozitív példakép terjed egy emberi kapcsolati hálózatban, de még csak véletlenül sem azért, mert megesszük egymás ürülékét. Bocs...

Pinka-Panka 2012.02.22. 17:24:27

A kövérség annak lehet "fertőző", aki amúgy is küszködik a kilókkal. Ha egy ilyen összekerül egy olyannal, aki kövér és nem érdekli a partnere kilói sem, akkor megfertőzheti a másikat és együtt gömbölyödnek tovább:)
Mellesleg nagyon egészségtelen a kövérség, rengeteg ember az, én is küszködtem a kilókkal régebben, de életmód váltásomnak köszönhetzően, jól érzem magam és a környezetemnek is segítek vele:)

hétköznapi naplopó · http://hetkoznapinaplopo.blog.hu/ 2012.02.22. 17:58:30

eleg szar lehet annak, aki csak ugy elkapja az elhizast.
micsoda elbaszott vilag ez.

kvadrillio 2012.02.22. 18:32:17

jahh... főleg akkor tud az elhízás terjedni, ha a sok országba beáramló coca-cola változatokat, csipszeket, energia italokat...egyebeket szürcsölgeti, eszegeti a magyar mostannában....ezektől még a vérnyomása is szépen megemelkedik egészen egy aranyos kis sroke-ig.........

köszönjük e---mese.......

midnight coder 2012.02.22. 18:34:08

A kövérségnél csak egy károsabb dolog van: ha valakinek az a legfőbb problémája hogy sovány vagy kövér.

kiskatka 2012.02.22. 18:56:36

@pannonfunk: tökéletesen igazad van. Mint írtam, kérdéses, hogy emberekben lehet-e szó bármi ilyenről, az általad említett higiéniai okokból, meg sokminden más miatt is. Már nagyon sokszor kiderült, hogy nem vagyunk egerek :) Viszont elgondolkodtató: azoknál, akik vér-verejtékkel sem tudnak a plusz kilóiktól megszabadulni, a hormonális, meg egyéb okok mellett esetleg a bélflóra is szóba jöhet (antibiotikum? probiotikum?). Vagy nem, majd idővel kiderül.
Viszont rettentően örülök, hogy felhoztad a DKTeam-et! Pontosan Gergő által elindított folyamat az, amiről a hálózatos kutatások szólnak és a lehető legjobb, kézzel fogható példa arra, hogy 1 ember elhatározása mozgathat, motiválhat sokakat! Tök szuper lenne, ha bemutatkoznátok itt a cukerbergen, nem akartok? Esetleg írok Gergőnek is, most, hogy hivatalosan is Csapat lett belőle (nagy Cs-vel).
Le a kalappal azok előtt, akik napról napra felveszik a kesztyűt és rengeteg munkával, meg kitartással próbálják leadni a pluszkilókat, egészségük érdekében!

Pinka-Panka 2012.02.22. 20:13:37

@midnight coder: hát nem egészen, mert az a legnagyobb probléma, ha valaki kövér és tök jól meg van magával.. ez nagyobb baj, az elégedetlenség itt megengedett volna

Pinka-Panka 2012.02.22. 20:14:00

@kiskatka: én is emelem kalapom, akik az egészségük érdekében hajlandóak tenni, kitartó munkával. Minden betegségmegelőző programnak híve vagyok, tudom, hogy sokan nem tudnak szabadulni a kilóiktól, de a mozgás és a kíméletes étkezés elengedhetetlen, ezentúl a szervezet savtalanítása, ami bizony felelős a kialakult nem túl előnyös formánkért.
Mindenkinek ajánlom a napi kétszeri gyömbéres limonádé fogyasztását. Egy csodaszer.

Pinka-Panka 2012.02.22. 20:14:38

miért nem jelenik meg amit írok???

kiskatka 2012.02.22. 20:31:48

@Pinka-Panka: sajnos eltelik néhány perc, amíg a komment online megjelenik. Megpróbálunk rajta változtatni, ha tudunk.

pannonfunk 2012.02.23. 08:15:15

@kiskatka: Gergő like-olta már az Egy Csepp Figyelem alapítványt, ha jól látom, meg ahogy ismerem, szerintem nagyon szívesen írna ide, ha megkérnéd. Dobj neki egy emailt, biztos fog reagálni.

Ez viszont egy érdekes kérdés, hogy a bélflórának van-e köze ahhoz, hogy milyen nehezen fogyunk le. Utánanézek, hogy tudunk-e erről bármit is.

kela-bá 2012.02.23. 08:15:36

Nagyon hasznos ez a blog, mindenkinek érdemes vigyázni magára és szigorúan betartani a diabétesz szakemberek tanácsait , ha már cukros lett. Jó egészséget mindenkinek !

kela-bá 2012.02.23. 08:15:41

A paleolit táplálkozás ajánlott az elhizás ellen. Nekem bejött. Szendi Gábor: www.tenyek-tevhitek.hu És Dr. Lgrády Péter: Tojás Táplálkozás Egészség cimű könyve. További szép estét !

Fatman 2012.02.23. 08:15:46

Fix létszámú embernek évről-évre több élelmiszert próbálnak eladni ,,, mert ugye a NÖVEKEDÉS ... a többletnek látszódnia kell valahol!

Pinka-Panka 2012.02.23. 08:15:51

@kiskatka: köszönöm a választ.
Megértettem:)

M&Ms (törölt) 2012.02.23. 08:15:54

Engem nem igazán izgat, hogy ki mit eszik-iszik. és mennyire kövér-sovány. Ez mindenkinek maradjon a magánügye. Ha valaki hízni szeretne, mert soványnak látja magát, akkor legyen úgy. A többség egyébként is be tudja határolni a korlátait, azaz nagyon ritka az anorexiás vagy súlyosan elhízott személy. Tehát mindent szabad fogyasztani, de egyes dolgokat csak mértékkel.

kela-bá 2012.02.23. 08:16:00

@kiskatka: Néhány perc ? Inkább óra, nem ?

kiskatka 2012.02.23. 09:59:18

@pannonfunk: Gergő már írt is nekem vissza, hogy nagyon el van havazva, de fog jelentkezni. Ha valami érdekesre bukkansz a témában, szívesen megosztjuk, a kata.kiss@egycseppfigyelem.hu email címen tudsz elérni.

kiskatka 2012.02.23. 09:59:23

@kela-bá: minket is bosszant. Dolgozunk rajta, remélhetőleg nem blog.hu sajátság és sikerül megoldani.

pannonfunk 2012.02.23. 13:46:46

@kiskatka: Valahol az admin felületen ki lehet kapcsolni, hogy előzetes moderáció után jelenjenek meg a kommentek...
süti beállítások módosítása