Cukkerberg

Nem lutri - megelőzés

2012. február 20. - kiskatka

A retinopátia, vagyis a cukorbetegség következményeként kialakuló látásromlás évek, évtizedek alatt alakul ki. A DiabetesUK alapján 1-es típusú cukorbetegek 60%-a mutat valamilyen fokú érelváltozást 30 évnél hosszabb diabétesztartam esetén. 2-es típusú cukorbetegeknél sosem lehet tudni, mióta élnek magasabb vércukorszintekkel, így náluk változó a kialakulás gyorsasága is. Sajnos sokuknál már akkor vannak elváltozások, mikor a cukorbetegségük kiderül. A Diabetes Care novemberi cikke ugyanakkor nagyon biztató, úgy tűnik, a komoly látásromlás egyre kevésbé jellemzi a jól kontrollált vércukrokkal élő cukorbetegeket. Manapság ugyanis sokkal több cukorbeteg képes tartósan megfelelő vércukorszintet elérni, ami jelentős változást hozott a szemet érintő szövődmények előfordulásában is. Kattints tovább!

is-prevention-that-important-for-true-health-care-reform-.jpg

Fotó innen

A retinopátia legfőbb oka a nem fiziológiás vércukorszint, de szerepet játszik a magas vérnyomás, a nem megfelelő vérzsír-szintek és a dohányzás is. Ezért a megelőzés során ezen szintek normalizálása a cél.

Általánosságban a teendő tehát:

  • évente minimum egyszer szemészeti kontroll
  • dohányzás mellőzése (ne is kezdd el, az a legjobb)
  • 7% alatti HbA1c (kb 50 mmol/mol alatt az új számítás szerint)
  • ami a vérzsírokat illeti:
    • koleszterinszint 4 mmol/l alatt
    • LDL koleszterin 2 mmol/l alatt
    • HDL koleszterin 1 mmol/l felett férfiaknál, 1,2 mmol/l felett nőknél
    • trigliceridszint 1,7 mmol/l alatt
  • vérnyomás pedig legyen 130/80 alatt.

 

FONTOS: az adatok a DiabetesUK oldalán található tájékoztató adatok, csak azért teszem ide, hogy legyen valami képünk a célértékekről! Egyéni különbségek előfordulhatnak, ezért mindig kérdezd meg kezelőorvosodat, neked mi a céltartomány. Az oldal egyébként nagyon jó, böngésszétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr934094658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása