Cukkerberg

Szem + cukorbetegség, képekkel

2012. február 14. - kiskatka

A DiabetesUK fotókkal illusztrálta, hogyan romlik a látás, ha a cukorbetegség következtében a szemben kialakult elváltozásokat nem sikerül megelőzni, kezelni vagy megállítani.

Normális látás

retinopathy_effects01.jpg

Retinopátia, azaz cukorbetegség okozta látásromlás esetén az éleslátás foltokban sérülhet, ahogy a látóhártya egyes részei bevéreznek, hegesednek. Ahogy nő a sérülések területe a retinán, a foltok is egyre nagyobbak.

retinopathy_effects02.jpg

 

Így lát az, akinek a fókuszpontban, az éleslátás központjában sérülnek a sejtek. Úgy kell ezt elképzelni, hogy bárhova nézel, a fekete folt mindig középen lesz. Nézd a fekete foltot és úgy próbáld meg kivenni a gyerekek részleteit.

retinopathy_effects03.jpg

Nem lehet eleget hangsúlyozni: a kezdeti retinopátia nem jár érzékelhető tünetekkel, viszont korai felismerés esetén az apróbb elváltozások még sokszor kezelhetőek, romlásuk megállítható. Ha szeretnéd megelőzni a súlyos látássérülést, esetleg a vakságot, három dolgot tehetsz:

  • szoros vércukorkontroll, megfelelő vérnyomás és vérzsír-szintek
  • minimum évente szemészeti kontroll
  • ne dohányozz.

Olvasd el korábbi posztjainkat, ha a szem felépítéséről szeretnél többet tudni, vagy ha magáról a retinopátiáról.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr504091307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása